Política 09/10/2015

Pintat condiciona el pacte d'Estat per Europa a una actuació transparent del Govern

"L'afer BPA ha creat els moments d'incertesa més grans que jo recordo", assegura el liberal

Ana
2 min
El president del grup liberal durant la seva intervenció

Andorra la VellaEl president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, s'ha mostrat aquest divendres, durant el debat d'orientació política, favorable a l'acord d'associació amb la Unió Europea, tot i reiterar els seus temors sobre la negociació i la necessitat de minimitzar les febleses d'Andorra per evitar "pagar-ho molt car". Pintat ha dit "Europa sí, pacte d'Estat sí, però abans volem que ens facin arribar tots els estudis sobre l'impacte que pot tenir". Pel que fa a l'augment de les cotitzacions, el president del grup liberal s'ha mostrat preocupat per quin impacte tindrà sobre la pressió fiscal i ha demanat que es busquin solucions per cosir el forat de la CASS. D'altra banda, Pintat ha celebrat que tiri endavant la reforma laboral, tenint en compte que és una demanda del teixit productiu.

Josep Pintat ha iniciat la seva intervenció criticant el cap de Govern, Toni Martí, per no donar més detalls sobre la crisi de BPA, que "ha creat els moments d'incertesa més grans que jo recordo", i considera que fins que no se solucioni definitivament l'afer no es podrà continuar amb la recuperació de l'economia, ja que segons Pintat, la millora dels indicadors abans de la crisi BPA no tenia relació amb les reformes del Govern, sinó amb la millora de les economies veïnes i del sector financer.

El líder liberal ha tornat a criticar l'actuació del Govern en l'afer BPA, qualificant de negligents les actuacions prèvies a l'esclat de la crisi i lamentant que "més que reformes, s'han fet pegats". També ha reiterat la seva queixa en relació al fet que la comissió de vigilància no estigui prou informada i l'oposició no rebi la documentació sol·licitada sobre diferents qüestions, i ha anunciat que presentarà una proposta de resolució per tal que la documentació sol·licitada al Govern arribi a temps. En aquest sentit, ha avisat al Govern que "la transparència és la base de qualsevol pacte" i que el sentit d'Estat amb el qual va iniciar la legislatura no pot ser considerat com un xec en blanc. La proposta de resolució inclou, també, la demanda d'una iniciativa legislativa sobre els secrets d'Estat, que inclogui un mecanisme perquè el Consell General pugui estar assaventat de qualsevol afer.

D'altra banda, el grup parlamentari liberal també ha presentat una proposta de resolució per tal que el Consell General també estigui representat en les reunions entre el Govern i els comuns per encarar la reforma de les competències i tranferències.

Pel que fa a l'acostament amb la UE, Pintat ha assegurat que "mai hem dit que no volguessim anar a Europa" però ha reclamat els estudis sobre l'impacte que tindrà l'acord. En aquest sentit, ha aprofitat per criticar que el Govern pretengui que siguin els agents econòmics els que facin la seva feina elaborant matrius DAFO de cada sector.

stats