Política 31/03/2015

Pintat qüestiona la idoneïtat de l'acostament a la Unió Europea

El candidat liberal s'ha referit "al moment més delicat de la història recent d'Andorra" en relació a l'afer BPA

Ana
3 min
El president del grup liberal, Josep Pintat / M.B.

Andorra la VellaEl candidat liberal a cap de Govern, Josep Pintat, ha mostrat la seva prioritat de centrar els esforços en solucionar la crisi nacional i internacional en la qual Andorra està immersa actualment. En aquest sentit, Pintat s'ha replantejat si ara és el moment adequat perquè Andorra s'acosti a la Unió Europea, assegurant que "avui semblaria que no toca avançar en aquest dossier". Durant tot el seu discurs al debat d'investidura, el candidat liberal s'ha referit "al moment més delicat de la història recent d'Andorra" en relació a l'afer BPA, ja que creu que no és moment de presses i que ara cal fer passos segurs i que tinguin, com a principi vertebrador, la identitat i especificitat andorrana.

Al seu discurs d'investidura, el liberal Josep Pintat ha deixat constància del seu programa, les accions i el compromís que adquirirà en cas de ser elegit cap de Govern. A més a més, ha transmès a totes les forces polítiques la necessitat de centrar el debat en la visió i acords d'Estat.

Bona part del discurs de Pintat ha estat centrat en la situació econòmica que està patint el país en referència al cas BPA. El candidat a cap de Govern ha considerat que ara no és el moment de valorar les mesures que ha pres el Govern, sinó de donar el seu suport. En canvi, ha assegurat que en cas de ser escollit cap de Govern, "m'asseguraré que Estats Units no ens avisi el dia 9 que el dia 10 farà un comunicat sense que la nostra diplomàcia ni altres organismes de l'Estat n'estiguin assabentats".

Tanmateix, els liberals consideren necessari millorar o canviar el que calgui perquè esdeveniments com el de la Banca Privada d'Andorra no tornin a passar, i en aquest sentit, s'han fixat alguns objectius. Pintat creu que cal crear un banc central que reguli el sector financer i "sigui el garant del finançament de les nostres institucions". A més a més, els liberals veuen necessari entrar a formar part del Fons Monetari Internacional, i que Andorra sigui "en un termini màxim de deu anys" un país triple AAA.

Liberals d'Andorra han proposat dotar la Fiscalia, UIF i l'INAF dels mitjans i competències necessàries per actuar eficaçment davant les noves amenaces i perills internacionals, responent al nou context que comporta la internacionalització de la banca andorrana.

Pintat ha relacionat la crisi financera amb l'acostament a la Unió Europea, "hem de ser vigilants per tal que la debilitat actual no ens faci anar capcots a Brussel·les", i per aquest motiu ha considerat necessàries unes línies de política exteriors consensuades pel Consell General i pel Govern.

El candidat a cap de Govern ha apel·lat a la necessitat de centrar-se en els temes concrets i establir els interessos concrets d'Andorra en cada un dels punts negociables. En aquest sentit, ha afirmat que "no podem viure d'esquena als nostres veïns, però tampoc ser portats a assumir acords només per inèrcia".

Un altre dels punts destacats al discurs de Pintat ha estat la necessitat de basar el creixement econòmic en l'obertura econòmica al món i el suport als sectors tradicionals. La seva aposta es basa en un creixement social sostingut que ha de provocar un "reforçat teixit empresarial" capaç de generar llocs de treball per dotar l'Estat de recursos necessaris.

Finalment, el candidat liberal a cap de Govern ha conclòs el seu discurs mostrant "la força i la il·lusió per recuperar l'entusiasme i amb la ferma convicció que Andorra té futur".

stats