Política 22/01/2018

Polèmica entre el PS i Sindicatura pel calendari de la reforma del Reglament del Consell

Els socialdemòcrates diuen que no s'ha concretat el procediment a seguir mentre que l'òrgan de govern parlamentari assegura que el síndic va proposar els terminis en junta de presidents

M. T.
2 min
El socialdemòcrata Pere López conversant amb el síndic general, Vicenç Mateu. / M. T.

Andorra la VellaEl PS ha assegurat aquest dilluns que el síndic els va enviar la proposta de modificació del Reglament del Consell General, però que no es va concretar un procediment de treball per consensuar els canvis. Pere López ha assegurat que "no ens va quedar clar si hi ha un procediment de treball i, per tant, entenem que no se'ns ha demanat res concret als grups parlamentaris en aquest sentit". De la seva banda, la consellera Rosa Gili ha afegit que "no se'ns ha posat sobre la taula cap calendari, estem esperant que es tanqui un dia per començar a treballar", de manera que ha assenyalat que "la pilota està al camp de Sindicatura".

Des de la Sindicatura, però, consideren que el PS està faltant a la veritat, ja que durant la reunió de la junta de presidents de l'1 de desembre el síndic general, Vicenç Mateu, va proposar treballar de manera conjunta amb reunions amb els representants de tots els grups parlamentaris per elaborar un text consensuat. De fet, tal com va informar en la roda de premsa posterior, la idea seria fer un treball com el que es va fer amb la modificació de les competències i les transferències i, si s'arriba a un acord, eliminar l'opció de presentar esmenes per escurçar els terminis i poder tenir la reforma aprovada abans que acabi la legislatura. Segons l'acta de la reunió, a la qual ha tingut accés l'ARA Andorra, el síndic general va proposar deixar de temps fins a mitjans de gener per tal que els grups analitzessin l'esborrany i fixar la primera reunió per a finals d'aquest mateix mes. El llavors president del grup parlamentari liberal (ara del grup mixt), Josep Pintat, va indicar que havia de discutir-ho amb la resta de membres del grup abans d'acceptar la proposta del síndic.

El PS ha indicat que encara no han pogut analitzar el contingut de la proposta de nou reglament, però que "quan se'ns convoqui ja direm el que ens sembla". De fet, tot i els canvis en les presidències dels grups parlamentaris, fonts de la Sindicatura han indicat que el síndic està obert a treballar el reglament amb totes les sensibilitats representades a la cambra.

Amb tot, les mateixes fonts lamenten que sembla com si el PS no volgués avançar en la reforma però en paral·lel n'hagi demanat una modificació urgent, per permetre la creació de nous grups parlamentaris durant la legislatura, per evitar situacions com la que s'ha viscut les darreres setmanes al grup mixt.

El PS diu que no és culpable de bloquejar l'activitat parlamentària

D'altra banda, el PS troba injust que se'ls hagi culpat de bloquejar l'activitat parlamentària arran del conflicte per la nova presidència del grup mixt. Pere López ha assegurat que el debat en comissió de les esmenes del pressupost no hagués pogut començar abans perquè, un cop desestimades les esmenes a la totalitat, la Sindicatura havia d'analitzar les esmenes a l'articulat, tenint en compte, a més, que el volum d'esmenes és més elevat que en anys anteriors. Així, López ha dit que encara no s'ha habilitat cap reunió de la comissió legislativa de Finances, de manera que tot sembla indicar que fins la setmana vinent no es podrà iniciar el treball.

stats