Política 07/07/2016

Portugal demana millores en la protecció social dels residents lusos

El secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses vol fer millores en matèria de pensions i protecció en cas d'accident de treball, i també demana que es continuï potenciant l'ensenyament del portuguès a Andorra

Ana
3 min
Visita del secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, ha demanat al Govern millores en el conveni bilateral sobre els drets socials per solucionar alguns problemes amb què es troben els portuguesos residents a Andorra en matèria de pensions i de protecció social en cas d'accident de treball. Carneiro, en declaracions a l'ANA, ha assegurat que no es vol renegociar el conveni sinó crear un grup de treball perquè abordi, en els propers anys, millores puntuals. A més, també ha aprofitat les trobades amb els responsables del Govern per demanar que continuïn garantint i aprofundint en l'oferta d'ensenyament de la llengua portuguesa en el sistema educatiu andorrà.

Andorra ha rebut aquest dijous la visita del secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, que ha mantingut una trobada amb una delegació andorrana encapçalada pel ministre d'Afers Exteriors, i posteriorment s'ha reunit amb el cap de Govern, així com també amb el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, i el ministre de Turisme. A la tarda, Carneiro també ha fet una visita protocol·lària al Comú d'Andorra la Vella.

En declaracions a l'ANA, el secretari d'Estat ha agraït a les autoritats andorranes tot el suport que han anat concedint als residents portuguesos i a les seves associacions, cosa que ha permès "un alt nivell d'inclusió", que avui és visible en el fet que molts portuguesos han aconseguit assolir bons resultats en l'àmbit empresarial. De fet, amb gairebé 10.000 residents portuguesos, Andorra és la tercera comunitat lusa més nombrosa fora de Portugal.

Durant les trobades amb els responsables del Govern, Carneiro ha demanat que es continuï garantint l'ensenyament de la llengua portuguesa en el sistema educatiu andorrà. En concret, segons recull l'agencia LUSA, ha reivindicat que el portuguès s'imparteixi a primera ensenyança, ja que actualment només s'ofereix a segona ensenyança i nivells superiors. En aquest sentit, ha recordat que el portuguès i l'espanyol són llengües parlades en el seu conjunt per 700 milions de persones, per la qual cosa constitueixen un bloc lingüístic i cultural molt important per a la internacionalització de les economies i per a la "inclusió d'Andorra i Portugal al món".

D'altra banda, Carneiro ha informat que s'ha acordat la creació d'un grup de treball per millorar els drets socials dels treballadors portuguesos a Andorra en el marc del conveni bilateral de drets socials entre Andorra i Portugual. L'objectiu, segons el secretari d'Estat, és millorar alguns problemes amb què es troben els treballadors lusos en matèria de pensions i de prestacions en cas d'accident de treball. Carneiro ha apuntat que la intenció no és renegociar tot el conveni existent, perquè no tindria sentit, sinó fer algunes millores relacionades amb la metodologia.

Finalment, Carneiro s'ha compromès a impulsar un diàleg entre les empreses portugueses i andorranes, en concret dels sectors de l'agroalimentació, turisme i noves tecnologies. En aquest sentit, té previst organitzar una trobada entre els responsables governamentals andorrans i els poders locals de Portugal, així com amb empreses portugueses.

Visita al Comú de la capital

El secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, que ha vingut acompanyat de l'ambaixador de Portugal a Espanya i Andorra, Francisco Ribeiro de Menezes; del cònsol general de Portugal a Barcelona, Paulo Teles da Gama, i del cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel da Silva, també ha mantingut una trobada amb els cònsols d'Andorra la Vella. Durant la visita, les dues delegacions han acordat continuar els lligams establerts en matèria cultural, tenint en compte que Lisboa prendrà el relleu a Andorra la Vella com a Capital iberoamericana de la cultura. A més, un dels motius de conversa també ha estat l'accés de Portugal a la final de l'Eurocopa de futbol, aconseguit aquest mateix dimecres.

stats