Política 21/05/2015

Portugal veu possible signar el CDI amb Andorra abans de l'octubre

El nou ambaixador de Portugal a Espanya i Andorra creu que "és una possibilitat" que el conveni estigui signat abans de les pròximes eleccions legislatives portugueses previstes per l'octubre

Ana
2 min
L'ambaixador ha signat el llibre d'honor d'Andorra la Vella / G.LL.T.

Andorra la VellaEl nou ambaixador de Portugal a Espanya i Andorra, Francisco Pimentel de Melo, creu que el seu país i el Principat podrien signar el CDI abans del mes d'octubre. Les eleccions legislatives portugueses estan previstes per aquell mes, i l'ambaixador ha admès que el fet que el conveni estigui signat abans "és una possibilitat i veurem si aconseguim fer-ho". Tot plegat ho ha dit aquest dijous al matí durant una visita protocol·lària realitzada al Comú d'Andorra la Vella.

L'ambaixador ha concretat que la segona ronda de negociacions entre Andorra i Portugal per mirar de tancar el CDI es produirà els dies 2 i 3 de juny. Pimentel de Melo no ha pogut aclarir si després d'aquesta trobada encara hi haurà d'haver nous contactes per acabar de polir els detalls de l'acord. Tot i això, ha remarcat que els punts que cal acabar de negociar "són de caràcter tècnic i no pas polític".

Tot i no voler aventurar cap data concreta, l'ambaixador ha recordat que "treballem amb un calendari molt apretat", ja que a l'octubre Portugal celebra eleccions legislatives. Ha admès que "és una possibilitat" que el CDI estigui signat abans d'aquesta data i, de fet, ha assegurat que "bona part dels meus esforços quan retorni a l'ambaixada" se centraran en aquesta qüestió.

Sense data per la visita de Passos Coelho

Pimentel de Melo tampoc ha aclarit quan es podria produir la visita a Andorra del primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho. Tot i això, s'ha mostrat esperançat que aquesta es pugui dur a terme "el més aviat possible". L'ambaixador també ha volgut transmetre "tot el suport de Portugal" al procés d'apropament d'Andorra a la Unió Europea.

Pimentel de Melo ha fet aquestes declaracions en el marc d'una visita de presentació al Comú d'Andorra la Vella, abans d'entregar la credencial com a nou ambaixador al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, aquest mateix dijous.

Prèviament, s'ha trobat amb representants de la nombrosa comunitat portuguesa de la parròquia. Qüestionat pel tancament de l'ambaixada del seu país al Principat, Pimentel de Melo ha lamentat que "la greu crisi" obligués a fer aquestes retallades a la xarxa diplomàtica. Tot i això, ha destacat la tasca que es fa des del consolat establert a Andorra, i ha assegurat que "globalment, la comunitat portuguesa està satisfeta amb aquesta solució", de manera que de moment no hi haurà canvis.

"Estabilitzada" la marxa de residents portuguesos

Encara en relació a la comunitat portuguesa, l'ambaixador ha assegurat que darrerament "s'ha estabilitzat" el nombre de residents que abandonen el Principat.

Per la seva banda, el cònsol menor d'Andorra la Vella, Eron Estany, ha destacat la intensa relació que té el Comú amb la comunitat portuguesa –que ha assegurat que representa un 15% de la població de la parròquia- i també amb les autoritats del país, en el marc de les trobades en què participen com a membres de la Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes (UCCI).

stats