Política 12/07/2016

Preocupació entre els partits per la desafecció política que constata l'enquesta del CRES

El PS culpa el sistema electoral de la desafecció política, DA destaca que continua sent la primera força de país, mentre que Ld'A creu que l'enquesta no té en compte el sistema de doble circumscripció

B.n./m.t.
3 min
Una urna / Arxiu ANA

Andorra la VellaGairebé el 56% dels andorrans diuen que la política els interessa poc o gens, mentre que en el cas dels residents la xifra augmenta fins al 73%. Aquestes són les dades que ha recollit la darrera enquesta d'opinió política publicada pel CRES i que evidencien, un any més, la tendència d'augment envers la desafecció política. Davant d'aquestes dades, els partits, exceptuant Socialdemocràcia i Progres que encara no ha valorat els resultats, es mostren preocupats per una situació que segons el conseller general del Partit Socialdemòcrata, David Rios, "és una mala notícia per a la democràcia andorrana".

En aquest sentit, Rios ha explicat que aquesta tendència, que "es palpa diàriament al carrer", ja es va fer palesa durant l'any passat, moment en què es van celebrar eleccions comunals i generals i "es va constatar un augment de l'abstenció". De forma similar, el conseller general de Demòcrates per Andorra, Marc Ballestà, ha alertat que aquesta situació "ens preocupa perquè es tradueix en la famosa abstenció", mentre que des del partit Liberal, Josep Pintat, també ha mostrat la seva preocupació lamentant que més de la meitat de la població no valora positivament la situació política del país i un 40% dels andorrans enquestats se sent poc o gens satisfet amb el funcionament democràtic d'Andorra. "Un fet que no hauria d'alegrar a cap polític", ha recalcat.

Amb tot, les tres formacions coincideixen que per poder redreçar aquesta tendència s'han de conèixer els motius que la propicien i, per tant, en tots els casos es considera que cal esperar la segona part de l'enquesta del CRES, que estarà finalitzada al setembre, per "poder prendre mesures i intentar corregir la situació".

Pel que fa a les veus que apunten que l'actual sistema electoral podria ser un dels principals motius, les opinions estan força dividides, ja que mentre des de DA s'assegura que no es pot relacionar la desafecció amb el sistema electoral, ja que "és una situació que també s'està donant en països veïns amb sistemes diferents", des del PS, Rios recalca que "el sistema actual facilita que els que estan al poder es mantinguin i dificulta als partits minoritaris canviar les coses". "El nombre de vots no és proporcional ni al Consell General ni als comuns amb el nombre de consellers", recorda. Per aquest motiu, tot i que "encara està en fase d'estudi", Rios ha explicat que un dels objectius de la formació és tirar endavant, de cara al pròxim congrés que se celebrarà a la tardor, una ponència de modificació del sistema electoral.

Quant als resultats que indiquen que en cas de repetir les eleccions, DA tornaria a guanyar, amb un 38% dels vots, Ballestà ha detallat que la valoració que se'n fa dels resultats és "positiva". Així, ha recalcat que les dades que s'extreuen de l'enquesta mantenen DA com a "la primera força del país i, fins i tot, amb uns resultats una mica millors que en les darreres eleccions". Segons Ballestà aquests resultats evidencien que de cara a l'opinió pública "continuem sent la força política de referència i l'única que té un programa de Govern amb què la gent hi confia". Pel que fa al suspens que rep la gestió del Govern, el conseller li ha tret pes recalcant que és un suspens "molt just" i recordant que la tasca de Govern sempre és molt més complicada, ja que "crea cert desgast i s'han de prendre decisions que no sempre són compartides per tota la ciutadania". Amb tot, ha remarcat que des de l'oposició, que segons el conseller "té una tasca molt més senzilla", tampoc s'han obtingut unes valoracions molt allunyades a les de Govern.

Pel que fa a les valoracions dels líders de les respectives formacions polítiques, des del PS s'ha valorat positivament la nota obtinguda pel president del grup mixt i conseller socialdemòcrata, Pere López, que amb una puntuació de 5,77, és el polític que obté la nota més alta, superant per poc, el 5,61 que obté el cap de Govern, Toni Martí. En aquest sentit, la consellera general del PS, Rosa Gili, ha comentat que malgrat no ser la principal força de l'oposició a nivell numèric, "sembla que des de la ciutadania s'està valorant positivament la feina que estem fent". Així, tot i recalcar que "ens satisfà aquest reconeixement", Gili ha detallat que "les enquestes valen el que valen i no és garantia de res, però en qualsevol cas no amaguem que estem més aviat contents amb els resultats".

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, no ha entrat a valorar el fet que l'enquesta constati que DA tornaria a ser la formació vencedora ni els motius pels quals el seu partit sigui el que té més vot ocult. Considera que no es poden valorar els resultats perquè l'enquesta no té en compte el sistema electoral andorrà, amb circumscripció nacional i parroquial, cosa que fa que hi hagi també els líders que encapçalen les llistes territorials.

stats