Política 31/01/2018

Pressupost equilibrat a Sant Julià però amb descens de les inversions

Vila reconeix que els hagués agradat un pressupost més "expansiu" mentre que l'oposició hi vota en contra

Ana
3 min
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, parla amb l'oposició en un moment de la sessió de consell de comú. / M. F. (ANA)

Sant Julià de LòriaEl comú de Sant Julià de Lòria ha aprovat aquest dimecres, amb el vot en contra de l'oposició, el pressupost per al 2018. Es preveuen uns ingressos de 12.744.110 euros i unes despeses de 12.742.608 euros, és a dir, amb un superàvit de 1.502 euros. Les inversions reals estan xifrades en 1.161.900 euros, la qual cosa suposa una davallada del 17,6% respecte del pressupost del 2017, quan era d'1.410.549 euros.

El conseller de Finances i Administració, Joan Gómez, ha destacat que es tracta d'un pressupost en el qual s'ha fet "un esforç de contenció" i s'ha volgut ser "prudent". El cònsol major, Josep Miquel Vila ha reconegut que els hagués agradat que hagués estat un pressupost més "expansiu" i que hagués suposat una millora dels serveis per als ciutadans però també ha recordat que no poden fer "gaires inversions fins que la parròquia surti de la línia de risc" i ha recordat que quan Camprabassa pugui pagar "els seus propis deutes" la situació es podrà reconduir. La partida més important en el marc de les inversions és la de 574.0000 euros que es destinen a la millora de vies públiques, camins, carreteres secundàries i altres espais. Vila ha destacat que en aquestes partides es troba recollit el projecte de ràfting, ja que es preveu acabar la neteja del riu i a la part lateral poder fer la continuació del passeig del riu fins a la Riberola. També ha destacat que es "reactivaran urbanitzacions". A més, es destinaran 230.000 euros a millores de construcció d'edificis, tal com consta a la memòria del pressupost, i altres 100.000 a la rehabilitació de canonades d'aigua. Pel que fa a les societats, Naturlàndia rebrà un milió d'euros i Sasectur i l'escola bressol 696.667 euros.

Pel que fa a les despeses, cal destacar que la de personal serà de 4.664.751 euros amb una davalla de l'1,5% respecte de l'any anterior. Precisament en aquest apartat el consell de Liberals d'Andorra + Unió Laurediana Joan Albert Farré ha preguntat a la majoria sobre l'augment de l'IPC als sous dels treballadors i el cònsol ha respost que es farà "quan sigui oportú". D'aquesta manera, i en declaracions posteriors als mitjans de comunicació, ha remarcat que el fet que no estigui recollit al pressupost no vol dir que no es faci aquesta pujada.

L'oposició ha votat en contra del pressupost, ja que tal com ha dit Farré no han pogut participar en la seva elaboració i a més critiquen el fet que la inversió davalli. Així ha conclòs que "el poble ho acusarà" ja que la manca d'inversió pot acabar "provocant un retard en el creixement". A més, ha posat en relleu que no coneixen "els principals projectes d'inversió"; ha afegit que, per exemple, "no en saben res" de Camprabassa i que tampoc estan clares les partides que es destinaran al ràfting. Precisament, quant a aquest projecte han demanat informació en la sessió de consell de comú i el conseller d'Obres i Urbanisme, Joan Vidal, s'ha compromès a facilitar-los-hi en la comissió corresponent. També els ha recordat que des del pont de Fontaneda i fins al riu Runer ja es tenen totes les autoritzacions pertinents i que encara queden algunes pendents entre l'edifici del comú i el pont de Fontaneda. Farré ha destacat que és un projecte que els preocupa ja que no l'han pogut "quantificar de manera global" i tampoc no saben com "se suporta".

Camprabassa

En la sessió de consell de comú també s'ha informat els consellers que ja es té l'auditoria del 2016 corresponent als comptes de Camprabassa. El cònsol ha manifestat que el pressupost que s'havia previst havia servit per cobrir "el que hi havia" i ha recordat que el 2017 encara es van donar diners per pagar els interessos i retornar els préstecs. Farré ha manifestat, però, que el 2016 el camp d'activitats no va arribar a la inversió prevista, de quatre milions i que es va quedar per sota en un milió d'euros. "La gestió no és la que ells es pensaven", ha dit el conseller de l'oposició, criticant la manca d'informació i el fet que des de l'oposició "no es pugui aportar res". Vila ha recordat que aquest 2018 la societat encara rebrà diners "per al retorn del deute i pagament d’interessos" i ha conclòs que l'endeutament de la societat s’ha reduït fins als nou milions, quan anteriorment era d'onze.

A l'últim, en la sessió de consell de comú s'ha informat també que el tercer trimestre del 2017 els ingressos se situaven en un 57,9% (7.291.743 euros) i les despeses en 6.529.569 euros, és a dir, amb una execució del 50,3%. Es va tancar el trimestre, doncs, amb un superàvit de 762.174 euros.

stats