Pressupost per al 2018 només amb els vots favorables de DA

Des de l'oposició es considera que el projecte no és el que necessita el país

Amb 15 vots a favor, els dels consellers demòcrates, i onze en contra, els dels grups de l’oposició (no eren presents a la sessió Carine Montaner i Ferran Costa) el pressupost per al 2018 ha estat aprovat aquest divendres durant la sessió de Consell General. La principal crítica de l’oposició per no donar suport al pressupost ha estat que no és el projecte que el país necessita. Des de la majoria i des del Govern, s’ha emfasitzat el fet que sí que respon a les necessitats actuals del país.

Així, des del grup parlamentari liberal, el seu president, Jordi Gallardo, ha posat en relleu que el projecte de pressupost "reflecteix un esgotament” i que no aporta res de nou “més enllà” de les 80 contractacions noves que es preveuen. D’aquesta manera, ha detallat que no dona resposta als problemes de l’habitatge, ni al transport públic i ha lamentat que no es prevegi més inversió. Ha criticat, al contrari, que la despesa de personal s’incrementi i que a DA se l’hagi “escapat” la de funcionament, la qual cosa provocarà que s’hagi de modificar la regla d’or i en canvi el demòcrata hagi estat “el Govern amb més ingressos de la història”. “És un pressupost gris de final d’etapa”, ha conclòs.

Des del PS, Pere López, ha augurat “un mal any” per a la ciutadania arran de la plasmació d’un pressupost que, ha remarcat, no dona resposta a moltes qüestions com ara què passarà amb els lloguers, amb els pensionistes, amb la diversificació econòmica, els salaris baixos o el transport públic, entre d’altres, ja que considera que el projecte no respon a aquests neguits.

D’altra banda, el conseller d'independents de la Massana Carles Naudi ha celebrat que s'hagin acceptat algunes de les esmenes que van proposar, com ara que es faci un estudi sobre un circuit de motociclisme per explotar aquest sector, però ha alertat que el projecte prevegi un dèficit de 25 milions i que caldria una contenció de la despesa tenint en compte compromisos futurs com les pensions o l'acord d'associació. A més, ha posat en dubte que finalment es tanqui l’any amb el dèficit previst.

La consellera independent Sílvia Bonet també ha lamentat que el projecte serveixi per continuar incrementant els compromisos als quals hauran de fer front governs futurs i el d'SDP, Víctor Naudi, ha remarcat que la inversió sigui molt limitada i el projecte no serveixi per reactivar l'economia del país.

Des de DA, Marc Ballestà ha destacat que aquest és un pressupost "per a les persones" amb importants partides per a Afers Socials, (que veu incrementada la partida en més de tres milions), Educació i Cultura (que també creix, ha dit) i quant a la despesa de personal, ha retret als consellers que votin lleis que suposen nous compromisos i després es critiqui que es doti l'administració del personal necessari per fer-hi front. Quant al dèficit que es preveu ha remarcat que es troba per sota de l’1% del PIB. I en l'àmbit de la inversió, ha remarcat que des de DA s’aposta per infraestructures necessàries i ha criticat que des de la minoria s’hi oposin, ja que ha defensat que han de servir per reactivar l’economia.

A l’últim, el titular de Finances, Jordi Cinca, ha destacat que el treball en comissió i el fet que s’hagin acceptat algunes de les esmenes, ha servit per millorar el projecte inicial i ha defensat que el pressupost garanteix l'estat del benestar, uns serveis públics de qualitat, que dona resposta a les necessitats de les persones i que és una eina de reactivació econòmica. Alhora, ha lamentat que s’hagi utilitzat el debat sobre el pressupost, al qual s’ha dedicat dues jornades per a la defensa de les reserves d'esmena i la seva aprovació, a fer d'altres discussions per fer veure que el Govern "no té cap sensibilitat i que tot és una disbauxa". Ha recalcat que “no voler reconèixer que el capítol 1 [el de personal] és creixent és no atendre a la realitat”, i ha tornat a recordar que el 2005 hi havia 2.500 treballadors a l’administració central i que el 2017 n’hi havia 86 més. I és que bona part del debat s’ha tornat a centrar en l’increment d’aquesta partida i de les noves contractacions. Des de la majoria s’ha tornat a concretar que de les 80 noves incorporacions, moltes són per a consolidació de places.