Política 15/12/2018

Progressistes-SDP disposat a fer pactes post electorals amb tots els partits

Els progressistes proposen prohibir l'augment sobtat del preu del lloguer més enllà d'un 20% per combatre la situació actual

Miquel Margalef
2 min
El futur candidat d'SDP, Josep Roig, durant la celebració del consell nacional de Progressistes-SDP. / M. M.

Andorra la VellaUn cop escollit candidat a cap de Govern, aquest dissabte de manera oficial Josep Roig ha acceptat la proposta, Progressistes-SDP ja pensa en possibles pactes pots electorals. “Si per l'interès general del país s'ha d'arribar a un acord amb una força política amb la qual estem ideològicament allunyats, però ens posem d'acord amb aquells elements que per nosaltres són essencials, com l'acord d'associació, no tanquem la porta a ningú.” Així s'ha expressat el líder del partit, Jaume Bartumeu, que ha desitjat que la formació pugui tenir una posició de força l'endemà dels comicis que els permeti incidir en la governabilitat del país.

L'excap de Govern ha defensat que els possibles pactes s'hauran de fer respectant els mínims programàtics i on “tothom haurà de cedir”. Aconseguir aquesta representativitat, però, serà difícil a causa de la fragmentació dels partits de l'anomenat centre-esquerra, on a més dels progressistes segurament també hi haurà dues llistes més: PS i Podem. “Això pot comportar una certa dispersió del vot i en el sistema electoral andorrà no és bona”, ha reconegut Bartumeu. Per això, ha apel·lat a convèncer als votants de l'originalitat de la seva proposta “per diferenciar-la de la resta que volen excavar trinxeres en comptes d'estendre ponts”, en clara referència al pacte PS-L'A.

Per convèncer de l'originalitat, els progressistes, a més de la llista nacional encapçalada per Roig, ja estan treballant amb els comitès parroquials d'Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per presentar-hi llistes territorials. “Tenim una expectativa raonable d'assolir aquestes quatre candidatures”, ha manifestat Bartumeu durant la roda de premsa posterior al consell nacional del partit.

Aquest fet no exclou, segons diu el líder progressista, que també es pugui fer una llista a Sant Julià que repetís el model de Laurèdia en Comú, que actualment governa la corporació comunal. “Nosaltres hi serem sempre que la llista no suposi una confrontació amb l'actual majoria comunal”, però aquesta possibilitat sembla que queda lluny degut al malestar intern que hi ha actualment al comú.

Precisament, relacionat amb la posició de Roig a Sant Julià, ha apuntat que deixarà el càrrec com a conseller de Cultura quan es dissolgui el Consell General i s'hagi de formalitzar la candidatura per a les eleccions generals de la primavera de l'any que ve.

Prohibir l'augmentat sobtat del lloguer

Una Andorra progressista, social i vinculada amb Europa. Aquests són els tres eixos programàtics de base que aquest dissabte el consell nacional progressista ha validat. Unes bases que, tal com ha reconegut Bartumeu, no disten gaire del programa electoral del 2015 perquè “moltes de les coses que vam plantejar continuen de plena actualitat i algunes augmenta la urgència per implementar-les”.

Entre les diverses propostes en destaca una de concreta encarada a solucionar l'increment del preu del lloguer. El partit progressista proposa, igual que passa a França, que es prohibeixi per llei l'increment sobtat del lloguer més enllà d'un 20% quan s'hagi de renovar el contracte. “Quelcom radicalment diferent de les mesures de caritat compassiva del senyor Espot”, ha diferenciat. Precisament en relació a la campanya electoral i a les propostes de DA, Bartumeu ha apuntat que no es deixaran condicional ni cauran en la “'marrulleria' del senyor Martí i el seu candidat”.

stats