Política 18/03/2019

Progressistes-SDP proposa ampliar el preavís i augmentar el preu de l'hora extra

També es compromet a delimitar els càrrecs de confiança per evitar ingerències

ARA Andorra
2 min
Un moment de la trobada de representants de Progressistes-SDP amb membres del Sipaag i el SEP. / PROGRESSISTES-SDP

Andorra la VellaProgressistes-SDP proposa canvis en les lleis laborals aprovades aquesta legislatura pel Consell General. Consideren que “no responen a la realitat sociolaboral del país, ni a les característiques del seu teixit empresarial ni tampoc dels assalariats”. Per aquest motiu proposen ampliar el termini de preavís d’acomiadament a 90 dies i també el temps d’acomiadament col·lectiu a sis mesos, incrementar el preu de les hores extres fins arribar a un 75% més de l’hora normal, o indemnitzar a l’assalariat amb 45 dies per any treballat per acomiadament injustificat amb un màxim de 30 pagues, entre d'altres modificacions.

Aquestes són les propostes que van posar sobre la taula en una reunió que va mantenir el cap de llista nacional de Progressistes-SDP, Josep Roig, i els també candidats Jaume Bartumeu i Marian Sanchiz amb el president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) Lluís Anguita i el secretari general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), David Garcia. En aquesta mateixa trobada, des de la formació política es va destacar que es considera “insuficient” la Llei d’acció sindical, ja que a més a més creuen que “posa traves al desenvolupament d’una estructura sindical útil”.

Pel que fa a la Llei de la Funció Pública, que va ser una de les preocupacions que els representants sindicals van posar sobre la taula, des de Progressistes-SDP s’ha recordat que la seva proposta és derogar aquest text, “recuperar l’esperit de diàleg, consens i pluralitat que va inspirar la taula de treball de la funció pública del 2010 i obrir un procés de reflexió que integri al futur govern, els grups parlamentaris que resultin de les eleccions del 7 d’abril i els sindicats dels treballadors públics sobre el model d’administració pública que el país necessita”, han manifestat a través d’un comunicat.

Un altre dels neguits que els sindicats van exposar va ser la delimitació dels càrrecs de confiança i la carrera professional. En aquest sentit, des de Progressistes es va remarcar que en el marc normatiu “dibuixat per DA no queda clar què és la carrera professional i com s'ha d'afrontar, i les treballadores i treballadors tenen la sensació que fa deu anys que estan estancats”. Per aquest motiu, afegeixen, defensaran la delimitació dels càrrecs de confiança per evitar que aquests “puguin suposar una ingerència d’interessos partidistes a l’administració i avaluar l’acompliment dels treballadors públics i implementar sistemes de carrera professional reptadors”. Tot això, conclouen, només podrà ser possible “implementant polítiques de transparència”, tal com recullen al seu programa.

stats