Política 01/10/2018

Prop de 200 persones commemoren l'1-O al crit de "ni oblit, ni perdó"

La concentració s'ha fet a la plaça del Poble i posteriorment una cinquantena de persones s'han concentrat davant l'ambaixada espanyola

M. F.
2 min
La concentració a la plaça del Poble. / M. F.

Andorra la VellaProp de 200 persones s'han concentrat aquest dilluns a la plaça del Poble, i posteriorment al davant de l'ambaixada espanyola, per commemorar l'1-O. Proclames d'"independència", "ni oblit ni perdó", "llibertat presos polítics" o "fora les forces d'ocupació" s'han pogut escoltar en els dos escenaris.

La convocatòria s'ha fet a través de les xarxes socials, ja que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) d'Andorra tenia la intenció de fer un acte oficial però els permisos no han arribat a temps així que s'ha convocat les persones a títol individual. A les vuit del vespre unes 200 persones s'han concentrat a la plaça del Poble, on el membre de l'ANC d'Andorra Xavier Victori ha llegit un manifest en què ha destacat que estan "cabrejats, indignats" per la ignomínia que representa l'1 d'octubre, un episodi "vergonyós i humiliant" per a una Europa que "es vanta" de ser democràtica. Ha destacat que precisament el vell continent "ha fracassat" en no defensar una minoria davant un estat al que han titllat d'"imperialista" i "franquista". Ha destacat que malgrat tot el dolor patit la lluita no defallirà. En declaracions posteriors al davant dels mitjans de comunicació, Victori ha manifestat que l'havia sorprès la participació en la concentració i ha afegit la voluntat de reactivar l'ANC després d'uns mesos en què han estat inactius. De fet, ja ha avançat que el dia 3 de gener vindrà a Andorra la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Quant al paper del Govern d'Andorra, ha destacat que els hagués agradat "alguna clucada d'ull", tenint en compte que els catalans se senten "agermanats" amb els andorrans i que comparteixen frontera.

Des de la plaça del Poble una cinquantena de persones s'han desplaçat fins al davant de l'ambaixada espanyola, on s'han tornat a repetir les proclames i s'ha cantat 'Els segadors' i 'L'estaca'. Els assistents a la concentració s'han hagut de col·locar a la vorera de l'altre costat de l'ambaixada, ja que la policia havia tallat el pas tot just al davant de la seu diplomàtica. Precisament en aquest punt el comitè de defensa de la república (CDR) d'Andorra havia convocat inicialment una concentració, tot i que posteriorment s'ha desconvocat per no coincidir amb la concentració de la plaça del Poble.

D'altra banda, a la Seu d'Urgell l'acte de commemoració del primer aniversari de l'1-O ha tingut lloc a la plaça de les Monges. Aquest acte institucional, encapçalat per l'alcalde del ciutat, Albert Batalla, ha congregat un bon nombre d'urgellencs que han volgut sumar-se a la commemoració d'aquesta data. Batalla, acompanyat per una representació dels membres de les meses electorals del referèndum de l'1-O, ha manifestat l'agraïment a aquells que van fer possible que "l'1 d'octubre sigui un gran pas cap a un país més just i lliure".

Precisament en una paret de la plaça de les Monges ha quedat instal·lada una al·legoria sobre l'1 d'octubre, una instal·lació artística creada per l'urgellenc Gerard Moliné. L'al·legoria està formada per diferents peces d'escacs, col·locades unes davant les altres.

L'acte commemoratiu ha seguit amb el Cant dels Segadors acompanyat al violí pel jove Vadim Hurtado. En finalitzar aquesta commemoració, bona part de les persones congregades han dipositat una flor de color groc.

La concentració a la Seu d'Urgell. / AJUNTAMENT DE LA SEU D'URGELL
stats