Política 10/04/2018

Proposta perquè els donants d'òrgans cobrin el 100% de la baixa

La consellera general del grup mixt, Carine Montaner, ha entrat una proposició per modificar la Llei de la CASS

ARA Andorra
2 min
La consellera del grup mixt, Carine Montaner durant la roda de premsa. / B. N.

Andorra la VellaLa consellera general del grup mixt (UL+CGILM), Carine Montaner, ha entrat una proposició per modificar la Llei de la CASS perquè els donants d'òrgans cobrin el 100% mentre estiguin de baixa. Actualment reben una prestació com si fos una baixa per malaltia. Montaner ha afegit que això també permetrà un estalvi important de diners. Així, el cost mitjà d'un transplantament de ronyó és de 41.000 euros mentre que la diàlisi té un cost de 50.000 euros anuals. "Donem qualitat de vida i estalviem diners", ha dit per explicar que "actualment hi ha sis persones que esperen un transplantament i que l'objectiu és incentivar les donacions d'òrgans".

Montaner, que ja ha mantingut contactes amb el cap de Govern, el ministre de Salut i diversos consellers generals creu que la proposició pot tenir un suport unànime i no massa feina legislativa "perquè es tracta de canviar tres paràgrafs de la Llei de la CASS". No passa el mateix amb la llei de donació d'òrgans que el ministeri de Salut havia d'entrat a tràmit a finals de l'any passat i que, com ha reconegut, Carine Montaner "és un text feixuc com el de la regularització de professions sanitàries". La modificació també té el suport de l'Associació de transplantats i donants d’Andorra (Atida).

Cal recordar que el mes de novembre passat, la CASS va aprovar concebre el dret a tenir una baixa en condicions de malaltia comuna als ciutadans del país que donin un òrgan a una persona no resident. Fins ara, la parapública no s’havia trobat amb cap cas que reunís aquestes condicions i, per tant, en les seves prestacions no es preveia donar cobertura a aquells residents que volien donar un òrgan a algú de fora. Però després d’una demanda duta a terme per un ciutadà del país (que s’ajusta a la casuística descrita), la CASS ha analitzat la situació i ha decidit que tant si es dona l’òrgan a algú d’Andorra com a algú estranger, s’ha de concedir la baixa però no al 100%, que és que el demana la modificació legislativa. El termini de baixa per un transplantament per un donant és d'uns dos mesos, des de l'operació i fins la total recuperació.

stats