Política 26/09/2014

Pujol assegura que no ha estat corrupte i xifra en 140 milions de pessetes la seva fortuna a l'estranger

L'expresident de la Generalitat de Catalunya esbronca l'oposició del Parlament de Catalunya i evita donar detalls sobre els diners no declarats

Oriol March / L. Díaz-roig
4 min
Jordi Pujol, amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, poc abans de la compareixença de l'expresident al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaL'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, ha afirmat aquest divendres en la seva compareixença davant la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya que "jo no he estat un polític corrupte", i ha explicat el perquè de la seva fortuna oculta fora d'Espanya. "Cap intervenció de l'oposició serà tan punyent com les recriminacions que em faig jo mateix", ha indicat Pujol, que ha explicat la història del seu pare com a facilitador de divises a la indústria cotonera per justificar la seva herència, així com també el context polític i el pas de Pujol per la presó.

"Per al dia que tu i els teus fills us n'hagueu d'anar", va pronunciar el pare de l'expresident català, Florenci Pujol, quan va decidir deixar al seu fill i a la seva dona, Marta Ferrusola, recursos econòmics a l'estranger. La quantitat total era de 140 milions de pessetes de l'època, segons ha reconegut Pujol, que ha llegit manuscrits del seu pare per justificar la seva intervenció. Aquests diners els van passar a gestionar "uns amics de confiança", un dels quals li va apuntar que se n'havia d'ocupar un dels seus set fills.

"No he estat corrupte"

"No sóc un polític corrupte", ha indicat l'expresident d'honor de Convergència Democràtica de Catalunya, que ha considerat que amb quaranta anys tenia "molts diners" i que va preferir dedicar-se a la política, que era la seva "prioritat". Pujol ha justificat els diners ocults a l'estranger apuntant que el seu pare tenia "por" de la seva activitat política i que s'arruïnés amb els projectes que tenia en marxa. Segons l'expresident, era una fortuna destinada a "quan hagueu de marxar", segons li va dir el seu progenitor a la seva dona, Marta Ferrusola.

Pujol ha fet un repàs de la carrera del seu pare, que va començar treballant a la Banca Marsans i que posteriorment va ser "depurat" un cop acabada la Guerra Civil. Amb el temps, però, va acabar convertint-se en un influent especialista en borsa, fet que li va obrir les portes del mercat de divises relacionat amb la indústria cotonera.

Intervencions dels grups parlamentaris

L'oposició del Parlament de Catalunya en bloc ha reclamat explicacions sobre la fortuna que Jordi Pujol ha confessat tenir des de fa dècades. La primera en intervenir ha estat la representant d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), la diputada Gemma Calvet, que li ha preguntat si aquests diners tenien a veure amb "negocis vinculats a qüestions polítiques". Miquel Iceta, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha lamentat la "manca de credibilitat" que, a parer seu, suposa la confessió de l'expresident.

El to s'ha apujat amb la intervenció de la presidenta del Partit Popular (PP) a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ha acusat Pujol de "robar" els catalans "mentre promovia que Espanya roba Catalunya". "Vostè va dir que no té comptes a Suïssa. Que ni vostè ni la seva família té diners a l'estranger. Ha mentit durant trenta anys a tots els catalans i les catalanes. A quins paradisos fiscals té ocults diners?", ha afegit Sánchez-Camacho, que a última hora ha decidit ser qui interpel·lés l'expresident de la Generalitat.

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, li ha demanat que expliqui a qui va confiar la gestió de la seva fortuna oculta. Herrera també ha demanat el patrimoni dels membres de la família Pujol i ha defensat que la confessió de l'exlíder de CiU, president de la Generalitat entre 1980 i 2003, és el "cop d'aire necessari per fer caure un castell de cartes marcades

"Li traurem un pes de sobre: aquest no és el cas Pujol, és el cas Convergència", ha començat la seva intervenció el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que li ha preguntat si està "pagant amb diners il·lícits" les multes "dels seus propis delictes". "Sabia Artur Mas alguna cosa, d'aquesta trama?", ha preguntat el líder de Ciutadans, que ha aprofitat per carregar contra el PP pel cas Bárcenas. "Vostè sí que ha fet la Hisenda pròpia", ha indicat Rivera.

Abans que intervingués el grup parlamentari de CiU ha estat el torn de David Fernàndez, portaveu de la CUP, que ha indicat que el pujolisme era un "femer amb olor de perfum". Fernàndez ha comparat Pujol amb el doctor Jekyll i Míster Hyde, i també ha carregat contra Cristóbal Montoro per promoure amnisties fiscals. "Escoltar Montoro parlar de frau fiscal és com si un membre del Ku Klux Klan parla de racisme", ha indicat.

El president del grup parlamentari de la majoria de Convergència i Unió (CiU), Jordi Turull, ha acusat PP i Ciutadans de ser "més justiciers que diputats", i ha carregat contra aquells que volen fer del Parlament "un plató de televisió". "No empastifin el projecte ni el país", ha apuntat Turull.

Enuig de l'expresident de la Generalitat

Jordi Pujol ha explotat contra l'oposició en la seva segona intervenció a la comissió d'afers institucionals del parlament català. "No puc entrar en aquesta mena de causa general", ha exclamat Pujol, que ha acusat els partits de fer servir arguments "infantils" per atacar-lo.

"Hi ha un punt de frivolitat o d'embolicar la troca i barrejar-ho tot per crear una sensació de malestar contra mi i contra Convergència", ha exclamat, visiblement indignat. L'expresident ha explicat als diputats que "cal ser curós amb les coses que es diuen en un Parlament i no es poden dir mentides". "Aquest govern, en democràcia, va governar 23 anys, amb eleccions lliures", ha recordat i els ha acusat de "difondre una actitud de desmoralització".

Pujol no ha contestat les preguntes dels grups sobre per què va trigar tant en regularitzar la seva fortuna o per què va escollir fer-ho públic al juliol, entre altres dubtes que han expressat els diputats.

"M'he despullat davant de l'opinió pública, això no m'ho negaran", ha conclòs.

stats