Política 29/10/2015

Raiffeisen.ad demana que l’AREB faci una ampliació de capital de Vall Banc o BPA

Si no es duu a terme aquesta acció ho hauran d'assumir els contribuents, alerta Eusebi Nomen

M.g.c.
2 min
El president de la Societat Cooperativa Raiffeisen, Eusebi Nomen, entrega l'informe al Consell General / M.G.C.

Andorra la VellaLa societat cooperativa Raiffeisen.ad ha lliurat, aquest dijous, un dossier explicatiu als tres grups parlamentaris per alertar als consellers generals que s’està agafant un "camí sense sortida" amb el procés de resolució de BPA, segons ha explicat el president de Raifeisen.ad, Eusebi Nomen. Nomen ha catalogat de "disbarat" la situació actual, ja que s’està generant una destrucció de valor de més d’un centenar de milions d’euros. En aquest sentit, preveu que la única solució possible a aquesta situació seria que l’AREB faci una ampliació de capital de Vall Banc o de BPA. Si no es fa aquesta capitalització –un fet que Nomen assegura que ja s'està començant a parlar– això aniria a càrrec "del contribuent, ja sigui amb futurs impostos, amb impostors sobre el patrimoni, amb noves figures impositives o bé amb forma d'endeutament", ha anunciat Nomen.

Eusebi Nomen ha tornat a criticar l'actuació feta sobre BPA i ha assegurat que "cap banc que jo conegui ha estat objecte d'una inspecció tan a fons i que finalment només hagin sortit menys d'un 5% de comptes amb possibles problemes". Aquest fet, segons l'impulsor de la cooperativa, "vol dir que l'entitat no era cap estructura pensada per blanquejar diners com se l'acusava".

Nomen també ha volgut posar en coneixement que actualment les autoritats tenen la mirada posada en les eleccions comunals i "no serà fins al gener o al febrer que es farà la venda dels actius de Vall Banc". Per aquest motiu, vol que els consellers utilitzin aquesta informació el proper dijous 4 de novembre quan els representants de l’AREB compareguin davant la comissió especial pel cas BPA, ha explicat el president de Raiffeisen.ad.

En aquest sentit, Eusebi ha explicat que aquest dimecres el ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va començar a reconèixer que la banca andorrana entrarà en el procés de subhasta en una fase més avançada i determinada pels actius que hi hagi dins de Vall Banc. En aquest context, Nomen considera que agafa força la teoria que les autoritats volen traspassar els actius de BPA a Vall Banc amb una "baixada forta" dels seus valors, perquè s’han de valorar en un escenari de liquidació. I un cop dins de Vall Banc, vendrien els actius a la banca andorrana, especialment els actius crediticis, per guanyar més cartera de clients. Seguidament, amb la resta de components de Vall Banc, assegura que es faria una liquidació, amb la corresponent destrucció de llocs de treball.

L'impulsor de la societat cooperativa ha aprofitat per tornar a exposar als mitjans de comunicació que Raiffeisen.ad no serà un candidat a l’adquisició de l’entitat pont per alguns motius com, per exemple, perquè la Llei de resolució d'entitats bancàries no preveu la venda de les accions, o perquè la creació de l’entitat pont comporta una destrucció de valors pel procés de valoració dels actius, quantia que haurien de fer front els clients, segons ha explicat Nomen.

Menys de un 5% dels comptes tenen problemes, i cap banc que jo conegui ha estat objecte d'una inspecció tan a fons i que surtin menys d'un 5% amb possibles problemes vol dir que no era cap estructura pensada per blanquejar com se l'acusava.

stats