Política 24/09/2015

Ratificat el CDI amb Espanya

El CDI ha estat ratificat amb els vots favorables del grup parlamentari de DA i els dos partits integrats al grup mixt, el PS i SDP

Ana
3 min
Consell General / ANA

Andorra la VellaEl Consell General ha ratificat aquest dijous el Conveni de Doble Imposició (CDI) amb Espanya. Ho ha fet amb els vots favorables del grup parlamentari de DA i els dos partits integrats al grup mixt, el PS i SDP. El grup parlamentari liberal, mentrestant, s'ha abstingut, en considerar que, tot i que Andorra necessita aquest conveni, les condicions que s'han acabat aconseguint no són prou bones. El PS, per la seva banda, també ha criticat alguns aspectes del conveni, però hi ha donat suport "per sentit d'Estat".

El CDI amb Espanya s'ha ratificat amb els divuit vots favorables dels grups demòcrata i mixt, i l'abstenció dels set consellers assistents del grup liberal. Amb aquesta ratificació, el CDI podrà entrar en vigor en un màxim de tres mesos, ja que les dues cambres espanyoles, el Congrés i el Senat, ja l'han ratificat.

El conveni s'ha ratificat amb el vot favorable del PS, tot i que el conseller general i president del grup mixt, Pere López, n'ha criticat alguns aspectes. D'una banda, ha lamentat que el CDI "arriba tard", i ha assegurat que "s'han pagat peatges i factures aplicats per Espanya pel fet de no haver aplicat la imposició quan calia". En aquest sentit, López considera que Espanya "ens ha imposat algunes condicions que no ha imposat en convenis amb altres països".

Una d'aquestes condicions, ha apuntat López, són els certificats d'origen que requerirà Espanya per als empresaris andorrans que vulguin operar al país veí del sud. López ha apuntat que aquest fet "perjudicarà els nostres empresaris".

Per la seva banda, la representant d'SDP al grup mixt, Sílvia Bonet, ha celebrat la ratificació d'aquest CDI, n'ha destacat la "importància cabdal per a l'economia del país", i ha apuntat a la necessitat de seguir caminant cap a la cooperació fiscal i la transparència financera.

Qui s'ha mostrat més crític amb el conveni aprovat ha estat el grup parlamentari liberal, que s'ha abstingut en la votació de ratificació. El conseller general Carles Naudi d'Areny-Plandolit ha destacat que l'abstenció "no és perquè no vulguem el CDI, sinó perquè creiem que no ha estat ben negociat".

Naudi d'Areny-Plandolit ha assenyalat que el CDI no facilitarà la inversió estrangera i ha lamentat que s'hagi acceptat una retenció a l'origen del 10%. Una condició, ha assegurat el conseller massanenc, que Espanya "no ha demanat en altres CDI". Per tot plegat, ha considerat que "això no ens fa competitius si volem convertir-nos en una plataforma d'inversió".

El conseller liberal també ha lamentat que el conveni no estableixi un arbitratge, tal com recomana l'OCDE. Aquest fet, ha considerat, pot fer que els empresaris es vegin bloquejats en cas de conflicte. Tot i aquestes crítiques, en termes globals Naudi d'Areny-Plandolit s'ha "alegrat que els empresaris andorrans puguin treballar amb els seus clients espanyols", ja que això "serà positiu per a Andorra".

Per la seva banda, el conseller demòcrata Miquel Aleix ha admès que "a tots ens agradaria haver anat més ràpid". Tot i això, ha destacat la importància que s'hagi aprovat aquest conveni, que "ens esperonarà a ser més competitius i a ampliar el nostre mercat sense traves fiscals".

En relació a les crítiques a la negociació, Aleix ha destacat que "quan es negocia, les dues parts s'han de sentir còmodes". En aquest sentit, ha posat en valor el fet que "s'ha negociat en el marc del que estableix l'OCDE i s'ha aconseguit que amb una tributació baixa les empreses andorranes puguin treballar a Espanya".

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, també ha volgut destacar els avantatges que comportarà aquest conveni, tenint en compte "la rellevància d'Espanya, tant a nivell europeu com iberoamericà". En relació amb l'abstenció del grup liberal, ha lamentat que aquest fet sigui "un exercici d'estètica política", i ha plantejat que si els vots dels liberals haguessin estat necessaris per ratificar el CDI, molt possiblement no s'haguessin abstingut.

stats