Política 29/05/2014

Rebuig dels matrimonis homosexuals i aposta per les unions civils

Ana
2 min

Andorra la VellaEl grup parlamentari demòcrata ha rebutjat, aquest dijous, la presa en consideració de la proposició de llei socialdemòcrata de modificació de llei del matrimoni que vol permetre el matrimoni homosexual. Al mateix temps, però, els demòcrates han entrat una proposició de llei de les unions civils i de modificació de la llei del matrimoni, que preveu que les parelles homosexuals tinguin exactament els mateixos drets que les heterosexuals i el mateix estat civil de ''casats'', però que en canvi denomina aquestes parelles homosexuals casades com a unions civils.

La consellera socialdemòcrata Mariona Gonzàlez ha lamentat el rebuig a la seva proposició de llei i ha criticat que els demòcrates presentin un text que ''discriminarà'' les parelles homosexuals en denominar-les de manera diferent. Segons González, la presa en consideració del text suposava ''decidir si fem un pas endavant o un pas enrere'' i que acceptar la seva proposició de llei era obeir a un mandat constitucional, ja que el que es busca és la igualtat de drets. Ha argumentat, a més, que 'no perjudica a ningú, no atempta contra l'ordre públic i tracta una realitat que s'està imposant'. Per aquest motiu ha opinat que 'cada vot en contra del text és un vot a favor de la discriminació'.

De la seva banda, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha defensat que no s'ha optat per una solució de màxims però sí de progrés, i que hores d'ara és la millor solució per a la societat andorrana. El principal motiu pel quan han rebutjat el text és perquè 'la nostra opció pel que fa al nom és substancialment diferent'. Baró ha afegit que ''el que impedeix a DA omplir del tot el got és que el legislador no pot anar més ràpid que el conjunt de la societat. Ens sembla que la societat andorrana hi ha opinions diferents, hi ha controvèrsia i ens interessa avançar de forma gradual''.

Unions civils amb mateixos efectes que matrimoni

El text presentat pels demòcrates és també ''senzill'', segons Baró, i el que fa és afegir a la unió entre dues persones del mateix sexe com a unions civils, amb els mateixos efectes que el matrimoni. Ha assegurat que l'estat civil de ''casats'' serà el mateix per a heterosexuals que per a homosexuals, i també ha avançat que la seva proposició de llei aborda qüestions com l'adopció, que es podrà fer per fases, cosa que no preveia el text socialdemòcrata.

stats