Política 24/10/2018

Reedició del manual digest per celebrar els 600 anys del Consell de la Terra

El tret de sortida dels actes commemoratius serà el proper 16 de novembre amb un concert de música antiga

M. M.
3 min
El síndic general, Vicenç Mateu, mostra el logotip que agruparà tots els actes de celebració. / M. M.

Andorra la VellaLa cambra representativa andorrana, anomenada abans Consell de la Terra i ara Consell General, complirà l'any que ve 600 anys d'història i la institució ha preparat diverses propostes per celebrar aquesta fita. A part de commemorar aquesta efemèride, el síndic general, Vicenç Mateu, ha marcat aquesta celebració al calendari també per posar en valor la particular estructura institucional del país, per divulgar la història i les institucions pròpies, per projectar la història i les institucions d'Andorra a l'exterior i per fomentar la recerca. És per això que les diverses activitats que la sindicatura ha preparat giren al voltant d'aquests objectius.

Entre elles, en destaca una per la simbologia que aporta i és la nova publicació del Manual Digest. La reedició, que anirà a càrrec d'Aloma Editors, s'adaptarà als usos lingüístics actuals perquè sigui molt més llegible i comptarà amb uns estudis introductoris de Joan Massa i Albert Villaró. L'obra de Fiter i Rossell del 1748 es presentarà i estarà disponible, amb la versió actualitzada, abans de Nadal. Però l'acte inaugural i que donarà el tret de sortida als diversos esdeveniments preparats per la celebració serà un concert de música del segle XV a càrrec de Jordi Savall que dirigirà la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI el proper 16 de novembre a partir de les nou de la nit a l'Auditori Nacional d'Andorra a Ordino. La temàtica anirà lligada amb Andorra en el renaixement i el Barroc Europeu i els interessats podran comprar les entrades a partir de la setmana que ve.

En la plana dels llibres també està previst publicar-ne un amb les il·lustracions de Pilarín Bayés i amb text de Joan Peruga per explicar la 'Petita història del Consell General' i també un llibre commemoratiu amb tot un recull dels debats, exposicions i fotografies que s'han dut a terme en el marc de la institució parlamentària. El cicle de conferències, que es va iniciar el mes d'abril passat per celebrar els 25 anys de la Constitució, s'allargarà tota la tardor i s'aprofitarà per emmarcar-lo amb els actes de commemoració del Consell de la Terra. Un diàleg amb Xavier Cercas, el 24 de novembre, la conferència del president del Tribunal Constitucional Dominique Rousseau, el 6 de desembre i tancarà el cicle Javier Gomá Lanzón.

La sindicatura també ha previst diverses exposicions. La primera entre el novembre i desembre on es mostraran les diverses vinyetes d'acudits apareguts a la premsa els darrers anys; la mostra 'Orígens' de l'artista Joan Xandri, s'exposarà de gener a març del 2019 i la primavera de l'any que ve hi haurà l'exposició pròpiament dels 600 anys del Consell de la Terra on l'encàrrec dels estudis s'ha fet a Carles Gascón (estudi historiogràfic) i a l'Ignasi Baiges (estudi diplomàtic).

Malgrat que hi ha altres activitats relacionades amb l'efemèride, Mateu ha recordat que la sindicatura actual acabarà la legislatura quan es dissolgui el parlament i que serà el següent síndic qui haurà de "complementar l'oferta". Mateu ha apuntat que aquesta celebració és una ocasió "gran" per poder enfortir "el sòcol de referència compartida entre tots" i evitar així "ser un país fràgil". Tot i això, ha dit que no cal ser "excessivament" optimista perquè "hi ha gent que té interès en aquestes coses i gent que no", però ha assenyalat que s'ha de fer el possible per donar a conèixer la història d'Andorra perquè "qualsevol nen que creixi al país sàpiga on anat i pugui compartir els nostres valors i la història".

stats