Política 22/08/2014

Rosa Ferrer diu que la configuració dels estats al segle XXI s'ha de produir per la força de les urnes

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha posat èmfasi, a Prada de Conflent, en la necessitat del reconeixement d'un estat com a subjecte de dret internacional

Ana
2 min
Rosa Ferrer, al centre, a la Jornada de Municipis dels Països Catalans / UCE

Prada de ConflentLa cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha defensat que ''la configuració dels estats al segle XXI no s'ha de produir com s'ha produït en el passat, és a dir, per la força de les armes, sinó que la configuració dels estats al segle XXI s'ha de produir per la força de les urnes''. Ho ha dit al final de la seva intervenció a la Jornada de municipis dels Països Catalans que s'ha dut a terme aquest divendres al matí a la XLVI Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent. Ferrer ha compartit taula amb alcaldes com Carles Puigdemont de Girona (Catalunya), Josep Anton Chauvell del Campell (Franja de Ponent), Claudi Ferrer de Prats de Molló (Conflent), Antoni Francés d'Alcoi (País Valencià), Antoni Reus de Santa Margalida (Mallorca) i Francesc Manent de Sureda (Rosselló).

Rosa Ferrer ha basat el discurs fonamentalment en la importància del reconeixement internacional dels pobles i la dificultat en assolir-lo. Així, ha posat com a exemple que, malgrat perseguir-lo al llarg dels anys, Andorra no va assolir el reconeixement com a subjecte de dret internacional fins l'any 1993, després de l'aprovació de la Constitució i l'entrada del país a les Nacions Unides.

''És important el reconeixement internacional'' ha assegurat Ferrer, perquè ''les regles de joc cada vegada són més estretes i som més interdependents tots plegats, amb menys marge d'actuació, i per als municipis és una gran oportunitat''.

En aquest sentit ha destacat el paper d'Andorra la Vella com a capital d'Estat i que té com una de les seves prioritats reforçar la participació internacional i ''entenem que necessitem tenir molt bona relació amb els municipis propers a l'entorn geogràfic''.

Ho ha exemplificat amb la presentació de la candidatura a la Unesco perquè les festes de foc al solstici d'estiu al Pirineu siguin declarades Patrimoni de la Humanitat, feta de forma conjunta amb diferents municipis del Pirineu central. Així, Ferrer ha defensat el treball conjunt entre els municipis perquè si no ''estem cuits'' i que pel principi de subsidiarietat ''som les institucions més properes als ciutadans''.

La cònsol major ha posat en valor el paper d'Andorra la Vella com a capital d'estat: ''tenim oportunitats de sortir i quan ho fem la voluntat és treballar amb tot el territori''. Ha afegit que ''si sortim, posem Andorra al món, el català al món i el Pirineu al món, i si surt el Pirineu també ens posa a Andorra al món''.

Tot i reconèixer que l'obertura al món dels petits estats representa, en un món cada vegada més globalitzat, perdre elements de sobirania, ha assegurat que l'esforç val la pena perquè ''de cada part de sobirania que es dilueix en pot sorgir una nova oportunitat de projectar la nostra singularitat al món'' i ha afegit que ''aquesta tensió profitosa entre els grans corrents globals i les espurnes de creativitat locals és on hem de trobar el nostre futur tots els territoris''.

stats