Política 24/01/2018

SDP acusa el Govern de falta de transparència en l'afer amb França pel contraban

Les delegacions al Consell d'Europa, que s'hauran de tornar a votar, i la crisi a les urgències del SAAS són, pels progressistes, dues demostracions més de la mala gestió de l'executiu

M. M.
3 min
El president d'SDP, Jaume Bartomeu, i el secretari, Joan-Marc Miralles, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaUna vegada més, el progressistes han criticat l'executiu pel que consideren una manera de governar poc preparada i que “porta a la precipitació i això és sinònim d'espifiada”, ha sentenciat el president d'SDP, Jaume Bartumeu. L'excap de Govern es referia, amb les seves paraules, a com l'administració nacional està portant l'afer amb França sobre el contraban, arran d'un informe de la diputada del parlament francès Samantha Cazebonne sobre el tema i després que l'Assemblea Nacional francesa reclamés revisar la cooperació policial i duanera amb Andorra per intensificar la lluita contra el frau fiscal, el blanqueig de capital i el contraban de tabac i d'armes, ja que tem que els guanys que se n'obtenen puguin anar destinats a finançar organitzacions terroristes, sobretot d'islamisme radical.

Per a Bartumeu aquest informe no ha estat explicat per l'executiu, “tenim un problema de transparència i d'ocultació de documentació a la ciutadania i a les forces polítiques”. El president d'SDP ha demanat que el Govern “faci el favor” d'ensenyar l'informe en comptes de fer insinuacions a través de comunicats de premsa. Precisament, Bartumeu també ha criticat que el cap de Govern, Toni Martí, s'hagi hagut de desplaçar fins a França per reunir-se amb el ministre d'Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin, per parlar de la cooperació bilateral en la lluita contra el contraban.

Un moviment inesperat que per SDP només té una lectura: “Apagar focs”. “La realitat ens fa pensar que s'està anant a corre-cuita. On s'ha vist que un cap de Govern s'hagi de reunir de pressa i corrents amb un ministre de segon rang?”, ha preguntat retòricament Bartumeu. Per això el president d'SDP conclou que la relació amb França “no es tant meravellosa com ens volen vendre”.

En referència a aquest afer, l'ambaixada de França ha fet arribar un comunicat a la premsa indicant que “de cap manera és responsable de l'informe adoptat per l'Assemblea Nacional en el marc del procés de ratificació de l'acord entre el govern de França i el d'Andorra relatiu a la cooperació en matèria transfronterera, policial i duanera”. L'ambaixada es desmarca del contingut i celebra la propera entrada en vigor de l'acord relatiu a la cooperació transfronterera, perquè, segons indiquen en el comunicat, “permetrà precisament enfortir els esforços comuns en la lluita contra la criminalitat transfronterera”.

Les delegacions al Consell d'Europa i les urgències del SAAS

“És una demostració més de la lleugeresa, del desconeixement dels expedients i de la falta de responsabilitat amb la qual es tracten afers d'estat”. Així, ha acusat a Sindicatura i al president de la delegació del Consell General al Consell d'Europa, Carles Jordana, que el dijous passat deixessin votar els nous canvis a les delegacions internacionals, en una sessió extraordinària del Consell General, que amb prou feines va arribar als set minuts de durada.

Per tal de respectar l'augment de representació del grup mixt, Víctor Naudi va passar de suplent a titular en substitució de Judith Pallarés (Ld'A), que va passar a suplent, de manera que els dos titulars actuals són Carles Jordana i Víctor Naudi i els membres suplents són Patrícia Riberaygua i Judith Pallarés. Això no respecta el reglament del Consell d'Europa, que estableix que totes les delegacions, pel que fa als membres titulars, han de tenir sempre representació del sexe que sigui minoritari en els seus respectius parlaments i per tant s'haurà de tornar a votar. En referència a la nova posició que ocupa el progressista Naudi i a la possibilitat que torni a ocupar la suplència, Bartumeu ha indicat que serà el mateix Naudi, quan torni del Consell d'Europa, qui aclarirà el posicionament del partit. Tot i això, el president d'SDP ha volgut deixar molt clar que la responsabilitat del que ha passat i qui ha de saber com s'han crear les comissions internacionals és Sindicatura i el president de la delegació al Consell d'Europa.

Pels progressistes la manca d'efectius a les urgències del SAAS i l'anunci de la incorporació de deu nous facultatius en els pròxims dos mesos, és una nova demostració “d'incapacitat del Govern per solucionar els problemes abans que es tirin a sobre”, ha indicat el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles. Ell mateix ha apuntat que amb els tres milions d'euros destinats a les despeses de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries abans que acabés l'any, es podrien solucionar les necessitats a Urgències durant anys. “La rapidesa d'injecció de capital a l'AREB i la lentitud amb el SAAS demostra les prioritats del Govern”, ha sentenciat Miralles.

stats