Política 06/11/2018

SDP alerta que la nova llei de la Funció Pública obre la porta a privatitzar el sector

Bartumeu lamenta les paraules de Vives en relació a l'avortament i insisteix en la despenalització en els tres supòsits bàsics

M. M.
3 min
El conseller general Víctor Naudi i el president d'SDP Jaume Bartumeu durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaRecollint les reflexions d'una afiliada del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Socialdemòcrata i Progrés ha denunciat que l'actual projecte de llei de la Funció Pública a tràmit parlamentari facilita la privatització de feines que actualment estan sota control de l'Estat. Malgrat que aquest nou text legal encara no ha estat aprovat, el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, ha posat com a exemple l'externalització ja efectiva de la centraleta telefònica del Govern. “Rebutgem les privatitzacions en tots els àmbits i l'executiu de DA tendeix a poc a poc a anar en aquest sentit”, ha exposat Naudi, que ha volgut recordar que les justificacions de l'externalització no s'han complert perquè els temps d'espera són majors.

En l'exposat que va enviar el Sipaag, el sindicat denuncia que la diferenciació entre funcionari, reservat només per als cossos especials, i treballador públic permet una “mercantilització de l'administració” i a la vegada permet que sigui una empresa qui ho gestioni. Per tot plegat, i davant també de les flexibilitats que permet la nova llei que permet tenir una altra feina, entre d'altres elements, SDP ha tornat a demanar que s'aturi la tramitació de la llei. “S'ha d'actualitzar, però no pot ser una reforma que s'impulsi amb un consens mínim i que estarà subjecte a molts canvis d'aquí a quatre dies, perquè això vol dir precarietat a tots els nivells”, ha sentenciat. Naudi considera que Martí ja està en precampanya quan apunta que es contractarà nou personal de l'administració mentre que durant la passada campanya electoral apuntava a la reducció dels funcionaris.

El conseller general ha apel·lat als 33 punts d'acord que el govern de Bartumeu va assolir amb els sindicats perquè es treballi el text legal a partir d'aquí. De passada, també ha retret a l'actual president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, que s'abanderi d'aquesta solució que es va trobar durant el mandat de Bartumeu “quan no li correspon perquè va participar ben poc”. Per això demanen mesures perquè hi hagi millor conciliació entre la jornada laboral i la vida familiar, a la vegada que s'allarguen les hores d'atenció al públic. Establir un nou règim d'incompatibilitat dels treballadors públics, fomentar una carrera professional tant horitzontal com vertical i garantir la figura del funcionari.

“Desafortunada expressió”

Per altra banda, la roda de premsa també ha servit per valorar les paraules del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, quan va qualificar “d'importades” les persones estrangeres que viuen al país i que intenten influir sobre la despenalització de l'avortament. “Una expressió desafortunada”, ha apuntat el president d'SDP, Jaume Bartumeu, que ha recordat que els consellers generals ho poden ser totes aquelles persones que tinguin la nacionalitat andorrana, siguin o no nascuts al país. Quant al debat de l'avortament, l'excap de Govern ha insistit que la seva formació “ha defensat, defensa i defensarà la despenalització de l'avortament en els tres supòsits bàsics”.

També ha carregat contra Toni Martí i tots aquells que intenten instaurar la dicotomia de o coprincipat o avortament. “Cadascú ha d'assumir el seu paper i la responsabilitat que li pertoca”, tot apuntant que “si el Consell General té la majoria per legislar la despenalització que es faci i si el copríncep no vol signar la llei que no ho faci”. “No ens sembla adequat que Martí es converteixi en l'abanderat de les posicions de l'Església quan em sembla que va ser elegit per ser cap de Govern del país”, ha etzibat Bartumeu.

stats