Política 10/04/2018

SDP atribueix l'augment de la inversió estrangera patrimonial el 2015 i 2016 a regularitzacions de no residents

La formació es mostra sorpresa per l'elevat nombre d'infermers que el SAAS va contractar durant el 2015

M. T.
2 min
Víctor Naudi i Toni Corominas. / M. T.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés (SDP) ha posat de manifest que durant els anys 2015 i 2016, la majoria de les inversions estrangeres autoritzades estan relacionades amb el sector patrimonial, la promoció immobiliària i la construcció, i ho atribueixen a un transvasament de les inversions que tenien persones físiques cap a societats, coincidint amb l'anunci dels acords amb Espanya per evitar la doble imposició i per instaurar l'intercanvi automàtic de dades fiscals. Per tant, segons la formació, es tracta de regularitzacions del patrimoni que tenien a Andorra persones no residents, en vista als passos que es van anunciar que seguiria Andorra cap a la transparència fiscal.

En concret, segons la resposta que va tramitar el Govern a la pregunta parlamentària feta per la formació, el 2015 aquest tipus d'inversions van ascendir a 61,5 milions d'euros sobre un total d'inversió estrangera estimada de 96 milions, i el 2016 la xifra va ser de 51 milions sobre un total de 98. En canvi, el 2014 aquest tipus d'inversions només van arribar als 9 milions, i ja al 2017 la xifra ha davallat fins als 39 milions d'un total de 49. Segons el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles, "el 2018 creiem que aquest tipus d'inversions hauran gairebé desaparegut".

D'altra banda, pel que fa al nombre d'autoritzacions de professions liberals, la formació lamenta que la majoria estiguin lligades a les contractacions del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària. Per tant, consideren que no estan generant més volum de negoci perquè no s'estan creant llocs de treballs en nous sectors econòmics, "ni tampoc s'ha obert cap centre mèdic de renom". A més, tant el conseller general Víctor Naudi com Miralles s'han mostrat sorpresos pel fet que durant el 2015 es van contractar 136 infermers, "gairebé una renovació total de la plantilla d'infermeria", quan la resta d'anys aquesta xifra no arriba a la vintena.

Quant a les xifres globals d'inversió estrangera, des d'SDP consideren que "no es veu la diversificació econòmica que es va anunciar", i que les xifres anuals no arriben als 100 milions d'euros, de manera que estan per sota del 2,5% del PIB. A més, Víctor Naudi ha lamentat que el Govern no sàpiga quantes inversions estan en actiu, quin volum de negoci representen les inversions en immobles, ni el volum d'ingressos tributaris que genera la inversió estrangera.

Consell nacional en vista a les eleccions generals

Socialdemocràcia i Progrés celebrarà aquest dissabte al matí un consell nacional per parlar sobre les properes eleccions generals. De moment, el partit té clar que presentarà una llista nacional, i continua els contactes amb altres formacions per presentar-se conjuntament a les territorials.

stats