Política 20/03/2018

SDP crida al consens per les lleis comunals i de funció pública

Després de la sentència del TC i de les primeres jornades de vaga creuen que s'ha de fer un debat en profunditat

ARA Andorra
2 min
Víctor Naudi i Joan Marc Miralles en la roda de premsa d'aquest dimarts. / B. N.

Andorra la VellaEl conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i el secretari d'organització, Joan-Marc Miralles, han reclamat el màxim consens per les lleis de funció pública i per les de competències i transferències als comuns. Ho han fet després de les dues jornades de vaga dels funcionaris i de la sentència del Tribunal Constitucional.

Aquest dictamen ha estat acollit amb satisfacció des de la formació política i ho consideren com "una plantofada al Govern". Diuen que cal "una anàlisi més aprofundida i que s'ha de revisar tot". Ara, segons Naudi, el que cal "és demanar al senyor Martí i al Govern per dur a terme un debat en profunditat i no només una feina de maquillatge. No es pot afavorir alguns comuns més que a d'altres. Una reforma d'aquesta magnitud no pot entrar per la porta petita".

Naudi ha lloat la postura del comú de Sant Julià de Lòria, que va demanar l'informe sobre possible inconstitucionalitat. "Ha estat l'únic que ha tingut la valentia d'aixecar la problemàtica en relació a altres comuns afins a DA. En el seu cas, va primar l'interès pel país i no el partidista". En aquest mateix àmbit comunal, els representants de SDP han palesat la necessitat que Andorra la Vella disposi d'un recinte multifuncional per acollir espectacles o la Fira d'Andorra la Vella. En la seva opinió, el comú de la capital podria cedir els terrenys i el Govern finançar el projecte.

D'altra banda, Naudi ha dit que les mobilitzacions sindicals han "marcat un abans i un després en la defensa dels drets democràtics en aquest país". El conseller d'SDP considera necessària la reforma de la funció pública, però ha afegit que "cal que estigui ben treballada i votada amb el consens màxim perquè ha de perdurar molts anys i, en les reunions, a més dels sindicats i del Govern, hi haurien de ser-hi la resta de forces polítiques".

En referència a la visita del ministre d'Acció francès, Gérald Darmanin, Naudi ha explicat que aquest dimarts l'ha trucat el cap de Govern, Toni Martí, per donar-li detalls de la trobada però ha avançat que "tenim una certa preocupació perquè que un ministre vingui amb un representant del sector tabaquer de la regió d'Occitània és un senyal inequívoc que les coses no van bé. No hauríem d'haver arribat aquí. S'han produït alguns tocs d'alerta i el Govern no ha estat a l'alçada. Ens preocupa aquesta deixadesa". Tot això, en paraules de Naudi, "és una mostra que el Govern de DA està portant el país a una situació límit", mentre que el secretari d'organització d'SDP, Joan Marc Miralles, ha subratllat que "l'equip de govern està en descomposició i es demostra quan en les sessions de preguntes al Consell General els ministres són incapaços de donar respostes a qüestions senzilles. Ens preocupa que el Govern del senyor Martí faci les coses bé".

Des d'SDP també estan pendents de les negociacions per l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE). Precisament, aquesta setmana la ministra d'Exteriors, Maria Ubach, és a Brussel·les per continuar negociant l'acord.

stats