Política 23/05/2017

SDP demana explicacions a Bonet sobre despeses que sumen més de 15.000 euros

La formació destaca que manca documentació i que "no s'està acusant a ningú"

M. F.
4 min
El conseller d'SDP Víctor Naudi i el president de la formació, Jaume Bartumenu, durant la roda de premsa d'aquest dimarts. / M. F.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés (SDP) ha demanat un seguit d'explicacions a la consellera general Sílvia Bonet perquè justifiqui despeses que sumarien uns 15.100 euros. Tal com han comentat el president del partit Jaume Bartumeu i el conseller general Víctor Naudi, quan es va produir la marxa de la consellera van procedir a la formulació dels comptes corresponents al període comprès entre el 30 d'abril del 2015 i la mateixa data del 2017, per tal que poguessin ser auditats i enviats al síndic general per a la seva posterior verificació per part del Tribunal de Comptes. En procedir a recuperar tota la documentació, han constatat que hi ha despeses sobre les quals manca documentació o és incompleta i per això han donat una setmana a Bonet perquè aporti aquestes dades.

Precisament aquest dimarts al matí, la consellera ha destacat que tots els pagaments relatius als seus desplaçaments al Consell d'Europa estan justificats i que aquest dimarts a la tarda tenia previst lliurar un dossier al síndic general amb la documentació. Tot i així, des d'SDP consideren que aquest no és el canal que s'ha de seguir, ja que el responsable de fer la formulació és o el president del grup o la persona que encapçalava la llista a les eleccions nacionals; és a dir, Naudi, i que la documentació se li ha de trametre a ell. Des d'SDP no han volgut anar més enllà sobre les possibilitats que no es presenti aquesta documentació, ja que ara com ara estan "en una fase" de recuperació de dades i que volen pensar que aquest aspecte dels comptes es pugui "tancar amb la normalitat més absoluta". D'aquesta manera, Bartumeu ha remarcat que "no estan acusant a ningú", sinó que s'està "demanant explicacions" perquè, si es porta la documentació tal com està ara als auditors, aquesta auditoria no seria favorable.

En la carta que han enviat a Bonet hi ha un seguit de despeses a hotels o de viatges que es considera que no estan justificades per cap activitat parlamentària i alguna, fins i tot, que es correspondria amb una data fora del període de sessions i que, per tant, "no hi ha justificació de l'activitat parlamentària que li pogués donar suport". També hi ha dos pagaments de 5.428 euros i 4.071 per a un assessorament jurídic que no havia estat acordat, ja que giraven al voltant d'una proposició de llei d'infermeria per a la qual SDP tampoc no comptava amb els suports necessaris. A banda d'aquestes despeses, n'hi ha d'altres a una copisteria de les quals hi ha albarans però no factures.

Naudi ha destacat que fa uns mesos, i abans que Bonet anunciés la seva voluntat d'abandonar la formació, ja se li havia demanat un seguit de justificacions, però ho ha desvinculat del fet que posteriorment presentés la renúncia a SDP. Naudi ha manifestat que s'ha sentit "traït, enganyat", mentre que Bartumeu ha conclòs que "esperen, desitgen ansiosament" que se'ls faci arribar aquesta documentació.

Informe sobre el ple temps

D'altra banda, des de la formació política s'ha fet públic aquest dimarts el contingut de l'informe encarregat al professor titular de dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Amenós, sobre l'atribució del suplement de retribució per dedicació a ple temps dels consellers generals que la setmana passada van fer arribar al síndic general.

A les conclusions especifica que "l'assignació del complement 'ad personam', sense valorar la proposta del grup i la real integració a un grup parlamentari concret, és un acord il·legal". A més, destaca que "la retenció del complement sense posar-lo a disposició del grup parlamentari mixt –que ha de presentar la pertinent proposta– i de la Sindicatura –que ha de prendre la resolució final– és també il·legal i podria tenir, fins i tot, en determinades circumstàncies, repercussions penals per apropiació indeguda". Bartumeu ha insistit en aquest "podria" ja que no està argumentat.

A més, l'expert també posa en relleu que "el manteniment de l'actual atribució al conseller que ha abandonat l'agrupació política implicaria un premi al transfuguisme injustificat i sense habilitació legal". També insisteix en què ha de ser el grup mixt "qui faci la proposta d'assignació a la Sindicatura", tot i que no hi ha determinat el "quòrum" necessari per a aquest acord.

Esmenes al text de la lluita contra el blanqueig

SDP ha anunciat que han presentat 58 esmenes al projecte de llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme. Bartumeu ha remarcat que onze d'aquestes esmenes siguin "pròpiament parlamentàries" i la resta són "formals". Per això ha qualificat com de "lamentable, llastimós" i, fins i tot, de manca de respecte als ciutadans i al Consell General que des del Govern es presenti un text "tant mal engiponat" que demostra que des de l'executiu es fa "la feina a cops de peu". Entre les onze de parlamentàries, la destinada a eliminar el redactat que destaca que els subjectes obligats "han de valorar" la transmissió d'una operació sospitosa, ja que creuen que això pot comportar inseguretat jurídica i proposen que digui que "han de trametre una declaració sospitosa a l'Uifand".

Qüestionats sobre l'arrest de l'expresident del Barça Sandro Rosell i Joan Besolí, han destacat que és "evident" que no contribueix a la imatge del país i que aquest afer arriba en un "moment delicat", ja que es volen tirar endavant mesures en el marc de l'acord monetari i les mesures antiblanqueig.

stats