Política 15/03/2017

SDP demana iniciar un debat per reformar la Constitució

Consideren que cal modificar aspectes com les competències comunals, el sistema electoral i el dret a la vida per permetre l'avortament en els tres supòsits bàsics

M.t.
2 min
Víctor Naudi i Joan Marc Miralles en roda de premsa / M.T.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés considera que ha arribat el moment d'obrir una reflexió per reformar el text de la Constitució, tenint en compte que l'any vinent complirà 25 anys i que "els seus valors i principis bàsics no s'acaben de respectar". Com a exemples d'aquest fet citen el "trencament" de l'equilibri institucional, que el Consell General hagi quedat "relegat" en la reforma de les transferències i que "el Govern esgarrapi competències dels comuns en algunes lleis".

Així, tal com ha avançat el conseller general Víctor Naudi, creuen que els punts que s'haurien de revisar són les competències comunals, el dret a la vida per poder permetre l'avortament en tres supòsits bàsics, el sistema electoral i la possibilitat que els residents puguin votar a les eleccions comunals. La intenció és iniciar una reflexió "amb temps i serenor" per arribar a un consens ampli.

Pel que fa a les competències del Govern i dels comuns, SDP considera que no n'hi ha prou amb modificar la Llei, sinó que cal promoure també un canvi en la Constitució per clarificar-les i per afegir el principi d'igualtat entre tots els ciutadans i el d'evitar duplicitats.

Precisament, el secretari d'organització de la formació, Joan-Marc Miralles, ha criticat el document que el Govern està presentant als grups parlamentaris amb la proposta de modificació de les transferències. Considera que no calien 6 anys de treball per fer-lo i que "no és una reforma, sinó una justificació per mantenir els 55 milions d'euros". Així, ha lamentat que no s'hagi analitzat primer "competència per competència" per saber els serveis i els costos que té cada Comú, de manera que considera que els nous criteris són subjectius, posant d'exemple la qüestió de la capitalitat. "Si volem un model just i sostenible, el repartiment ha de respondre a criteris objectius, de serveis i costos", ha assegurat. Naudi ha afegit que la modificació té "un error de base", ja que les competències "queden en segon terme" i no hi ha un lligam amb les transferències.

Naudi i Miralles també han aprofitat la roda de premsa d'aquest dimecres per criticar que el Govern no ha tirat endavant "cap" de les grans reformes anunciades, coincidint amb l'equador de la legislatura. Els representants d'SDP han lamentat especialment que el Govern "digui que ja li va bé que les negociacions amb la UE es dilatin i que admetin que no s'acabaran durant aquesta legislatura, i a més mantenint un ministre en plena interinitat".

stats