Política 16/10/2018

SDP denuncia “inoperància” del Govern perquè Andorra surti de la llista grisa

Bartumeu tira en cara de l'executiu que no s'han pres les mesures amb prou celeritat i critica que aquesta "deixadesa" dibuixa una credibilitat del país "sota mínims"

M. M.
3 min
El conseller general, Víctor Naudi, i el president d'SDP Jaume Bartumeu durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaDes del desembre de l'any passat Andorra es manté en la llista grisa de l'Ecofin, la reunió de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea. En aquest índex es recullen tots aquells estats que no compleix actualment amb els requisits de col·laboració tributària que exigeix l'organisme europeu i que tenen un règim fiscal no adients. Passat aquest temps i després que altres països com Liechtenstein o Perú hagin sortit de la llista grisa de paradisos fiscals, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) considera que el Govern ha estat “inoperant” i no ha donat compliment als compromisos internacionals. El partit liderat per Jaume Bartumeu apunta que l'executiu ha tingut una actitud de “deixadesa” i afirma que “no hi ha voluntat de fer la feina quan s'ha de fer”. A causa de la situació, el president d'SDP ha anat més enllà i ha afirmat que “estem prenent mal per la mala política en les relacions econòmiques exteriors del govern del senyor Toni Martí”. “A Europa tenen la sensació que l'executiu no és seriós, que sempre va tard”, ha expressat Bartumeu, que ha assenyalat que tot plegat dibuixa una credibilitat del país “sota mínims”.

Entre les files progressistes apunten que Andorra es manté a la llista grisa per culpa de la política fiscal capitanejada pel Govern actual. “El sistema legislatiu promogut per DA és assimilable al formatge 'gruyère', perquè hi ha tants forats i tantes escapatòries que la UE ens ha hagut de cridar l'atenció”, ha explicat gràficament Bartumeu. En aquesta llista grisa, on hi figuren una trentena de països més, Andorra hi és perquè es demana que cal millorar les exempcions i derogacions que preveuen l'impost de societats i l'IRPF. Qüestionat per si la futura aprovació de la modificació de l'impost de societats serveix perquè el Principat desaparegui de la llista, Bartumeu s'ha mostrat esperançat que serveixi i “finalment el país pugui atreure inversió estrangera positiva després de sortir de la llista grisa”. Tot i això, ha qualificat la modificació de “tardana”. “Un any per fer una feina que es pot dur a terme amb molt menys temps vol dir que no hi ha voluntat ni ganes”, ha criticat el líder d'SDP.

També en el marc de la Unió Europea, el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, ha explicat que dins del parlament europeu s'està preparant una proposta de resolució per evitar les influències que puguin tenir els 'lobbys' financers i oligàrquics sobre les estructures governamentals i la presa de decisions públiques especialment en els països petits com Andorra. Aquesta iniciativa, que ha nascut arran d'un parlamentari europeu de San Marino, ha rebut el suport total de la formació progressista andorrana. “Situar el país al capdavant de la defensa de la transparència i per evitar pressions no ens pot fer més que beneficiar”, ha argumentat Naudi.

“Liberals arriben tard”

En relació a la pregunta parlamentària del grup liberal on es demana explicacions al Govern per un possible lliurament de dades de BPA a Espanya, Bartumeu s'ha limitat a recordar que la seva formació i ell personalment ja ho havien denunciat aquesta situació. Concretament el president d'SDP ha recordat que va manifestar aquesta possibilitat en el documental que va produir Mediapro titulat 'Las cloacas de Interior' i que es va estrenar l'estiu passat. “Ningú se n'havia adonat, ningú ho havia volgut veure i ara alguns s'han despertat, em sembla molt bé, però arriben tard”, ha etzibat.

stats