Política 03/07/2018

SDP lamenta que "la focalització obsessiva en el tabac" hagi servit per "desviar" altres qüestions importants de l'acord d'associació

Es mostren preocupats per les conseqüències sobre d'altres sectors

M. F.
2 min
El conseller general i el president de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi i Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa d'aquest dimarts. / M. F.

Andorra la Vella"La focalització obsessiva en el tabac ha permès desviar l'atenció del que es juga Andorra" amb l'acord d'associació. D'aquesta manera valoren des de Socialdemocràcia i Progrés la manera com des de l'executiu s'estan portant a terme les negociacions amb la Unió Europea i en què creuen que les coses "es podrien haver fet millor, és una obvietat". D'aquesta manera, es mostren especialment crítics amb la transitorietat de 30 anys per al tabac, i l'han qualificat de "comèdia", ja que en un termini de temps molt més curt el sector ja en patirà les conseqüències. A més, alerten dels perjudicis que es poden derivar per a altres sectors.

Novament el president d'SDP, Jaume Bartumeu i el conseller general de la formació, Víctor Naudi, han lamentat "l'opacitat" i la manca d'informació que hi ha hagut fins ara en tot el procés de negociació i consideren que aquesta "deslleialtat absoluta" per part del Govern només pot tenir la voluntat "d'amagar i enganyar". Des de la formació política posen en relleu, en aquest sentit, que encara no han tingut accés al document de compromís polític entre Andorra i la UE i han afegit que durant la trobada amb els caps negociadors la setmana passada els van demanar si s'havien fixat clàusules, a la qual cosa van respondre de manera afirmativa, tot i que no van poder entrar el detall del contingut d'aquestes, per manca de temps, ja que només van disposar d'uns minuts per entrevistar-se amb els representants europeus. "Si tan bé ha negociat el Govern per què no mostren aquest document", s'han demanat des d'SDP, i han conclòs que aquesta negociació "no deu ser tan bona per a Andorra" i més quan s'ha acceptat "una tutela de control contínua".

Bartumeu ha alertat que més enllà del capítol del tabac caldrà veure com quedarà la qüestió dels serveis i, en aquest sentit, ha lamentat que els professionals liberals ja puguin venir a exercir a Andorra i en canvi els andorrans no tinguin les mateixes condicions fora de les fronteres andorranes. A més a més, ha destacat que baixaran els ingressos per importacions i que també caldrà veure l'afectació que la baixada del diferencial de preus pot tenir per al comerç. També ha parlat de les conseqüències per a la CASS, que es pot veure afectada per les normes de desocupació, entre altres qüestions que es poden derivar de l'acord que Andorra està negociant.

stats