Política 27/02/2018

SDP proposa incentivar als propietaris perquè posin habitatges en lloguer

Els progressistes creuen que una rebaixa de les taxes comunals en la construcció de noves promocions podria ser una de les mesures

M. M.
3 min
El conseller general d'SDP, Víctor Naudi, i el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles, després de la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaDavant la preocupació per la falta i el preu dels pisos de lloguer, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) proposa que hi hagi una sèrie de mesures per desincentivar el lloguer turístic i incentivar el lloguer d'ús habitual, alhora que es facilita l'entrada d'edificis al mercat de lloguer. “No hi haurà una solució miracle, és un conjunt de polítiques que s'han de dur a terme per afavorir que les persones que viuen i treballen al país puguin tenir un habitatge dins de les nostres fronteres i no hagin de marxar fora”, ha exposat el secretari d'organització, Joan-Marc Miralles. Miralles ha denunciat que actualment Andorra està dins de l'inici d'un cercle viciós que porta a que la gent marxi del Principat i això fa que baixi el consum intern amb la conseqüent pobresa d'altres sectors. “El que volem és entrar en un cercle virtuós, on la gent visqui dins d'Andorra i consumeixi aquí”.

Per això, els progressistes, lluny de proposar mesures per ajudar a pagar els preus dels lloguers actuals o limitar-ne el preu (com ha proposat darrerament l'USdA), apunta cap a incentivar als propietaris dels habitatges. “Cal que els propietaris i els promotors tinguin assegurat un rendiment mínim perquè apostin pel lloguer i no la venda”, ha indicat el conseller general del partit, Víctor Naudi. Apunta que si la construcció i la posada en marxa d'un pis de lloguer comporta un pagament de taxes a l'administració més baix que l'actual, els propietaris podran posar un lloguer més baix perquè tindran l'amortització abans. En aquest sentit, Naudi ha proposat que els comuns s'impliquin i rebaixin les taxes per construcció d'habitatges de lloguer.

Una altra mesura podria ser és que el Govern pugui fer de garant i de pont entre el propietari i el llogater, amb garanties que el propietari cobrarà el que li correspon o que en cas de destrosses l'executiu respondrà. “Si l'administració fa de pont pot donar garanties als llogaters i als propietaris”, ha ressaltat Naudi, que també ha dit que amb aquesta proposta la persona arrendada es podria estalviar el mes d'agència. “Ajuts indirectes que faciliten la situació”, ha conclòs.

Per a SDP la problemàtica actual ja es veia a venir quan ja fa temps que els temporers tenen problemes per trobar habitatge de lloguer, i aquest afer ara s'ha traslladat a persones i famílies que resideixen permanentment al país. “El Govern actual no ha fet res per fer-hi front, sinó al contrari, ha suprimit el departament d'Habitatge i ha promogut una llei de l'allotjament turístic que incentiva la posada en marxa d'habitatges turístics”, ha expressat Miralles.

Pel secretari d'organització del partit, difícilment l'executiu es pot anticipar a la situació actual si no hi ha un departament que promogui polítiques d'habitatge per fer front a un problema que, a curt termini, segons Miralles, portarà greus situacions sinó hi ha una reacció immediata i directa. “Hi ha molta angoixa entre les famílies per no saber si podran pagar el lloguer o si en podran trobar un altre on anar a viure, cal resoldre el problema i no dilatar-lo més en el temps”, ha afirmat Naudi.

Cal recordar que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va indicar fa una setmana que aquest dimecres, després del consell de ministres, es proposaran algunes mesures, i des de DA s'ha recordat que l'executiu està treballant en una revisió més global de la Llei d'arrendaments de finques i en buscar fórmules per intentar que hi hagi més oferta de pisos.

Falta de transparència amb l'acord d'associació

La roda de premsa amb els mitjans també ha servit perquè els progressistes carreguessin durament contra l'executiu en relació a les últimes declaracions de la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, on assegurava que "si la fiscalitat entra dins l'acord aquest no es podrà signar". “No donarem suport a la irresponsabilitat”, ha dit Miralles quan se li ha preguntat si farien costat a l'executiu en cas de no signar l'acord d'associació.

Els progressistes han remarcat que per ells el pacte amb la Unió Europea és molt important i el defensen, però demanen que el Govern sigui transparent. “Fa uns dies ens van dir que la UE donava suport a la transitòria de 30 anys i que respectarien les especificitats andorranes i ara sembla que des de l'executiu se'ns diu el contrari”, ha recordat Naudi, que ha reclamat que es posi la negociació sobre la taula perquè tothom la pugui analitzar.

stats