Política 26/05/2015

SDP vol que s'aclareixi si es va informar amb antelació del cas BPA com hauria afirmat l'ambaixada dels EUA

Víctor Naudi diu que costa de creure que el FinCEN avisés de cop i volta que tallava els corresponsals sense donar temps per buscar solucions

Ana
3 min
Víctor Naudi i Joan Marc Miralles en roda de premsa / M.T.

Andorra la VellaEls representants de Socialdemocràcia i Progrés han tornat a posar en dubte, aquest dimarts, que "un país seriós com els Estats Units" no avisés amb antelació sobre l'afer BPA i no donés la possibilitat de buscar solucions, tal com asseguren que el FinCEN fa normalment, i tal com hauria afirmat el conseller d'Afers Econòmics de l'Ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra, Anton Smith, durant el torn de preguntes d'un fòrum sobre blanqueig de diners organitzat a Madrid per la firma Ausbanc el passat 21 d'abril. El secretari d'Organització d'SDP, Joan Marc Miralles, ha detallat que malgrat que l'ambaixada va negar que Smith fes aquestes afirmacions durant la seva ponència, sí que ho hauria manifestat durant el torn de preguntes, on hauria dit que el FinCEN va emetre la nota perquè malgrat que Andorra feia temps que estava avisada, com que no actuava, finalment "van agafar el martell".

El president suplent del grup mixt i conseller general d'SDP, Víctor Naudi, ha dit que és molt important saber què va succeir abans del 10 de març, ja que si és cert que el FinCEN va informar les autoritats andorranes mesos abans, vol dir que el Govern o els organismes de supervisió i control "no van fer la seva feina". Igualment, Naudi també ha dubtat de si es tracta d'una casualitat el fet que "des de la tardor passada no tinguem ambaixador als Estats Units". A més, el fins ara president de la formació ha dit que el fet de no saber la veritat està generant inseguretat jurídica que posa en dubte la credibilitat del país i fa davallar l'economia.

Naudi també ha confirmat que el cap de Govern no els va informar –durant la reunió mantinguda el 10 de març al matí– que el Tresor nord-americà els havia avisat el 4 de març, sinó que no va parlar de cap data en concret i només els va avançar que durant el cap de setmana havien comunicat la situació als coprínceps. "És veritat que estem parlant de 3 o 4 dies, i em direu que és filar prim, però és molt important que es parli clar i que es digui la veritat", ha conclòs Víctor Naudi.

La UIFAND i l'INAF van fer bé la seva feina?

De la seva banda, el recentment nomenat secretari d'Organització, Joan Marc Miralles, ha dit que el que volen saber és si la UIFAND i l'INAF van fer bé la seva feina, ja que el representant diplomàtic va parlar "d'autoritats andorranes", però entenen que "si s'avisa tant la UIFAND com l'INAF, haurien de transmetre-ho a les màximes autoritats, i no entendríem que no diguessin res al Govern d'un tema tan greu".

Miralles també ha lamentat que fa un mes i mig s'hagués de votar una llei per l'extrema urgència i necessitat i que contínuament es vagin incomplint els terminis per trobar una solució a la crisi, cosa que no troben "gaire seriós". Així mateix, també ha criticat que ara s'estiguin investigant la totalitat dels 25.000 comptes de l'entitat, i espera que aquest control "no s'exerceixi en els altres bancs del país".

La feina privada no té res a veure amb els càrrecs polítics

Finalment, el secretari d'Organització ha volgut deixar clar, en referència al fet que l'advocat dels accionistes majoritaris de BPA sigui també el president d'SDP, que les decisions a la formació no les pren una sola persona, i que com que no es guanyen la vida a la política, "cadascú té la seva professió que no te res a veure amb el càrrec polític".

stats