Política 30/05/2017

SDP diu que les sospites de Bonet són "falsedats com un temple"

La formació justifica els tres conceptes que s'han posat en dubte sobre certs pagaments

M. F.
4 min
El conseller general d'SDP Víctor Naudi i el president de la formació, Jaume Bartumeu. / M. F.

Andorra la VellaTant el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, com el president de la formació, Jaume Bartumeu, han respost a les acusacions en base a la documentació que la consellera Sílvia Bonet ha fet arribar al síndic i que posarien en dubte certs pagaments. Han posat en relleu que Bonet, per “dissimular la seva vergonyosa actuació”, hauria fet aquesta carta al síndic “manifestant sospites infundades, injustificables i que comencen a ser injurioses”, segons Bartumeu, que ha afegit que tot són “falsedats com un temple”.

D’aquesta manera, creuen que en aquest “lamentable serial” ens trobem ara com ara amb unes “il·legalitats comprovades i reconegudes” per la mateixa Bonet en la resposta que va enviar a Víctor Naudi per justificar algunes de les despeses sobre les quals se li van demanar explicacions i unes acusacions de la consellera general que són "falses".

I davant els fets constatats per Bonet, Bartumeu ha volgut respondre un per un. Així, quant a una factura sobre uns serveis d’una empresa de copisteria que haurien estat facturats al grup parlamentari però on consta l’adreça del despatx que Bartumeu té a l’avinguda Meritxell, ho ha atribuït a un “error” que ja ha estat solventat.

Pel que fa al pagament d’11.000 euros al Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (Ceres), Bartumeu ha justificat que aquesta factura és “fruit d’un conveni” que es va signar al desembre del 2015, per al suport tècnic, polític i logístic a Víctor Naudi. Segons Bartumeu, Ceres és la seva oficina política de l’avinguda Meritxell, un “despatx polític”, no “cap fundació ni societat” on s’hi fan, entre d’altres, estudis. A Ceres hi treballen, segons Bartumeu, ell mateix i altres persones que dediquen “hores a uns ideals polítics”. Ceres es manté a través de les aportacions anuals del mateix Bartumeu, tal com ha assegurat, i en el conveni signat, Víctor Naudi es compromet a abonar 1.000 euros mensuals, menys el mes d’agost, pels treballs (estudis de les iniciatives legislatives, esmenes, redacció de comunicats de premsa...), la qual cosa suma els 11.000 euros esmentats. El 2015, segons consta al conveni, es van fer els treballs sense cap contraprestació econòmica i per això es va decidir signar aquest conveni. En aquest sentit, Naudi ha recordat que tant ell com Bonet van decidir no contractar un secretariat permanent per fer el seguiment de les tasques parlamentàries, amb la qual cosa, ha afegit, això també ha suposat un estalvi i, a més, diuen que aquesta demanda de suport al Ceres se sustenta en els criteris aprovats en les darreres legislatures pel que fa a les despeses autoritzades als grups parlamentaris. Bartumeu ha insistit, a més, que no s’ha facturat mai res a SDP o a Víctor Naudi des del seu despatx d’advocat.

Pel que fa al pagament del local d’SDP, han exposat que hi ha un altre conveni (del 20 de maig del 2015) en base al qual SDP posa a disposició dels consellers generals el seu local i les seves instal·lacions i serveis perquè hi puguin dur a terme reunions o d’altres activitats. En aquest sentit, han destacat que, com a contraprestació, es paga una quota mensual de 500 euros que es fa servir tant per rebre aquelles reunions que requereixen de confidencialitat, ja que hi ha persones, han dit, que no volen anar a seu parlamentària a reunir-se, com aquelles que afecten a diferents persones, ja que el despatx d’SDP al Consell General és petit.

Tant Naudi com Bartumeu han destacat que Bonet estava assabentada d’aquests dos convenis i, per tant i donades aquestes explicacions, les “sospites” queden “desmentides”, però igualment han fet auditar aquests documents. Naudi també ha destacat que era Bonet qui s’havia de fer càrrec de la gestió dels comptes i que no va ser fins que es van demanar explicacions que no va contractar una comptable. La documentació que Bonet ha fet arribar a Naudi serà també auditada i després es farà arribar al Tribunal de Comptes i al síndic general. Pel que fa a anar a la fiscalia, han destacat que “no han decidit portar-hi ningú”, ja que esperen els resultats de l’auditoria i que, en tot cas, seran tres els actors que un cop es tinguin poden emprendre aquesta opció. “Anirem o no en funció” del consell que rebin, ha dit Bartumeu, “i no de que es digui, 'si tu fas això jo faré allò'”.

El president d’SDP ha lamentat que aquest afer no faci “cap favor a la força política” ni a la política en general, ja que “ens acosta a escenaris de fora de les nostres fronteres”. Sobre si s’hagués pogut solventar d’alguna altra manera, ha destacat que “s’equivocarien” si acceptessin seure a “una taula a negociar perquè són coses que no es poden negociar”, ja que poden tenir conseqüències jurídiques.

Raonador i UE

D’altra banda, des d’SDP s’han mostrat “preocupats” per veure com s’arribarà a una persona de consens com a substitut de l’actual raonador del ciutadà i n’han destacat la tasca, ja que l’increment dels expedients demostren que la població té més facilitat en presentar els seus problemes a la institució que no pas a les institucions polítiques. A l’últim, Bartumeu s’ha fet ressò d’unes paraules d’un parlamentari de San Marino que ha constatat que Andorra estaria frenant les negociacions amb la UE.

stats