Política 06/02/2018

Saboya i Espot creuen que la vaga no pot ser remunerada

El ministre d'Economia diu que el Govern continua obert al diàleg però que això no vol dir "sí a tot" i el de Justícia creu que "no és pròpia de l'activitat sindical" l'actuació dels sindicats contra el Govern per unes presumptes adjudicacions irregulars

Ana
2 min
El ministre d'Economia, Gilbert Saboya. / B. N.

Andorra la VellaEl ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, considera que la vaga anunciada pels sindicats de la Funció Pública, més enllà del fet que no hi hagi una regulació al respecte, no pot ser remunerada. "No sé si es necessiten regulacions o no, però el sentit comú em fa pensar que una vaga no pot ser remunerada", ha assegurat. D'aquesta manera ha respost als representants dels treballadors, que consideren que no se'ls pot descomptar el sou perquè no hi ha cap document que ho indiqui. Saboya ha avançat que el Govern ha demanat uns dictàmens jurídics sobre la qüestió, però que en qualsevol cas ell veu molt difícil que els dies d'aturada puguin ser remunerats.

D'altra banda, el ministre d'Economia ha dit que el Govern continua obert al diàleg, però que és evident que hi ha uns punts de confrontació i que, per tant, "diàleg no vol dir sí a tot".

Pel que fa als serveis mínims, ha demanat un "diàleg des de la responsabilitat", per tal que la vaga "prengui en consideració el servei que els ciutadans necessiten". En aquest sentit, ha afegit que "ningú està pensant en prohibir vagues, però cal que qui exerceixi aquest dret ho faci amb responsabilitat". Així, confia que la vaga afecti el mínim possible els administrats i alhora preservi el seu dret a exercir-la, "dins d'un marc que, encara que no estigui regulat, sigui suficientment equilibrat".

D'altra banda, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat, a preguntes dels mitjans de comunicació sobre la vaga indefinida, que des de l'executiu es respecta "el dret legítim" a exercir aquesta aturada tot i que ha posat en relleu que aquest dret té un límit que és "el respecte a uns serveis mínims" que s'hauran de "consensuar" ja que no podran ser imposats de "manera unilateral" per cap de les dues parts (Govern o treballadors) i ha afegit, en la mateixa línia que Saboya, que "evidentment l'exercici del dret de vaga a Andorra com a qualsevol país del món no suposa una prestació retribuïda".

Espot ha posat en relleu que el dret a vaga està reconegut per la Constitució i que tot i que no s'ha fet un desenvolupament legal fins ara "es pot exercir plenament" i, en aquest sentit, ha recordat el desenvolupament que es fa a través de les proposicions de lleis laborals que ha impulsat Demòcrates per Andorra i que es troben a tràmit parlamentari.

Qüestionat sobre les actuacions impulsades des dels sindicats i entre les quals hi ha que aquest dimarts mateix hagin posat en coneixement de la Fiscalia General una adjudicació realitzada pel Govern a una empresa de manteniment de programari i equipament informàtic per via directa, sense concurs públic, ja que sospiten que infringeix la Llei de contractació pública, Espot ha destacat que no volia incidir "en el conflicte i l'escalada de despropòsits" i s'ha limitat a dir que li sembla que és una actuació "no pròpia de l'activitat sindical".

stats