Riva participa en la inauguració de la XX Conferència Iberoamericana de ministres de Cultura

La ministerial forma part de les reunions sectorials preparatòries de l'esdeveniment, que se celebrarà al Principat el novembre del 2020

La titular de Cultura i Eesports del Govern d'Andorra, Sílvia Riva, es troba a Bogotà (Colòmbia) on aquest dijous s'ha inaugurat la XX Conferència Iberoamericana de ministres de Cultura. En el seu discurs inaugural, Riva ha destacat que "la clau de la cohesió social es troba en la inclusió, en la participació ciutadana i en el sentit de pertinença a la societat on es viu, per això el patrimoni cultural representa la punta de llança d'aquesta cohesió".

Malgrat que la cultura no ha inclòs per l' ONU com un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, Riva ha explicat que "s'ha d'utilitzar el vincle primordial entre la cultura i el desenvolupament, la potenciació i promoció del patrimoni cultural i la consolidació de l'Espai Cultural Iberoamericà". Per això ha posat en relleu la mateixa Riva que "cal refermar les potencialitats de les indústries culturals i l'economia creativa per valorar el nostre entorn i la nostra identitat, però també per impulsar el desenvolupament productiu i la creació de treball de qualitat".

Durant la conferència, s'ha posat sobre la taula el paper de la cultura per assolir els objectius de l'Agenda 2030 que es varen acordar a la passada cimera realitzada a Guatemala. En aquest sentit Riva ha assenyalat que "ara toca materialitzar accions específiques". En aquest sentit, la titular de la cartera de Cultura ha fet palès que "cal la necessitat de trobar aliances per potenciar les fortaleses de la regió iberoamericana que ajudin a donar valor afegit a la cooperació cultural i la formulació de polítiques culturals innovadores". Finalment, Sílvia Riva també s'ha referit al lema de la Cimera 2020 –Innovació per al Desenvolupament Sostenible Objectiu 2030– i ha explicat que la voluntat d'Andorra és impulsar la innovació a Iberoamèrica i posar-la als objectius de desenvolupament sostenible. "L'objectiu és provocar aquells canvis, no només tecnològics, que generin una reacció tant en el sector públic com en el conjunt de la societat des de la dimensió social, cultural, educativa, mediambiental i econòmica", ha apuntat.

La ministerial forma part de les reunions sectorials preparatòries de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern, que se celebrarà al Principat el novembre del 2020. A més de Riva, l'acte inaugural ha comptat amb la presència del president i la ministra de Cultura de Colòmbia, Iván Duque i Carmen Inés Vásquez, la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i el secretari general de l'Organització d'Estats Iberoamericans per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, Mariano Jabonero.

Un cop feta la inauguració, Riva s'ha encarregat de moderar i liderar diverses presentacions, així com també participar activament en la presentació dels diversos projectes culturals d' Andorra dins del marc de la conferència 'Innovació com a eix de competitivitat per a la cultura'.

Trobada colombiana

Aprofitant l'estada a Bogotà, la titular de Cultura i Esports ha mantingut una trobada amb el president de Colòmbia. Durant la reunió s'han tractat diferents aspectes relacionats amb les indústries culturals i creatives, una de les prioritats polítiques del president colombià. A més, la ministra va mantenir aquest dimecres una trobada bilateral amb la seva homòloga colombiana, Carmen Inés Vásquez. Durant la reunió de treball ambdues mandatàries van assenyalar la necessitat d'impulsar la sostenibilitat com a element de cohesió així com posar la cultura al centre de les accions governamentals. En els dies de treballs, les dues ministres van posar com a objectiu avançar en el disseny de models i noves formes de finançament cultural que neixin de l'aliança publicoprivada.