Política 16/11/2017

Superàvit d'1,3 milions a Encamp el tercer trimestre

El comú ha proposat a la Taula de Mobilitat que s'instal·lin dos semàfors, un a Prada de Moles i un altre a la rotonda de prop de la Repsol

Ana
3 min
El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, aquest dijous a la tarda. / M. F (ANA)

EncampEl comú d'Encamp ha tancat el tercer trimestre de l'any amb un superàvit d'1,3 milions d'euros, una xifra que el cònsol major, Jordi Torres, ha posat en relleu fent especial èmfasi en l'increment dels ingressos que s'ha registrat, un fet que ha lligat a la recuperació econòmica.

D'aquesta manera, ha detallat que els ingressos s'han incrementat un 11,5%. Així, els impostos directes han augmentat un 11% i els ingressos patrimonials un 20,46%. En aquest apartat ha destacat el "bon funcionament" del cens emfitèutic ja que hi ha hagut força transaccions al Pas de la Casa, un aspecte que ha lligat no només a la situació econòmica sinó també a un interès pel poble encampadà. També creixen les taxes i preus públics, sobretot pels canvis que es van fer en els parquímetres i la modificació de les tarifes, segons Torres, que també ha recordat que hi ha hagut més obertures de negocis. Davant aquest increment dels ingressos també creixen les despeses, un 4,41%. En aquest apartat, Torres ha remarcat que han augmentat un 9,63% les despeses de béns corrents i serveis i que de cara a l'any que ve caldrà "que es faci un esforç en aquest capítol".

L'endeutament a 30 de setembre se situa en 20,5 milions, és a dir al 82,21% del sostre d'endeutament que està al 200% i Torres ha destacat el fet que s'ha reduït un 15% des del tancament del mes de desembre passat.

Des de l'oposició, el conseller de Liberals d'Andorra + Independents, Jordi Troguet, ha destacat que aquesta xifra es dona per la no execució de la guarderia del Pas de la Cas i des del Partit Socialdemòcrata + Independents Joan Sans i Pere Marsenyach han destacat que hi ha molts pagaments que s'han fet a posterioritat de la data de tancament del tercer trimestre i han insistit que el més important és el balanç final quan aquest superàvit no serà tan important. Torres ha respost que la guarderia no s'hagués començat a construir fins a finals d'any i que per tant el seu cost no estaria reflectit en els comptes a 30 de setembre i pel que fa al fet que el superàvit serà inferior al tancament d'any, ha destacat que és positiu que sigui així ja que voldrà dir que allò que s'havia pressupostat s'ha executat.

Durant la sessió de consell de comú també s'han aprovat els nous membres al consell d'administració de Saetde. Dos els nomena la majoria, Andreu Riba i Jordi Ribes, i un l'oposició, en aquest cas liberals, Francesc Xavier Fernández. També s'ha debatut sobre la comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, ja que la consellera de l'oposició Maribel Lafoz s'ha interessat pel funcionament de la nova persona que s'ha contractat per atendre l'oficina que es troba a Andorra la Vella, entre d'altres qüestions. Arran d'aquesta intervenció, Sans ha incidit en què cal que el Govern estigui representat en la comissió de gestió, a la qual cosa Torres li ha respost que ho posaria sobre la taula en la pròxima reunió. "Agafem la paraula al cònsol perquè es treballi en una modificació estatutària" i el Govern pugui estar plenament representat en aquest òrgan, ha remarcat Sans.

A l'últim el cònsol ha informat que en la Taula de Mobilitat s'ha plantejat la instal·lació de dos semàfors a la parròquia, un al davant de la Prada de Moles i un altre a proximitat de la rotonda de la Repsol, dos punts en què s'ha vist que els vehicles passen a gran velocitat posant en perill els vianants. En el primer cas, a la zona hi ha una parada on baixen molts dels alumnes que van a l'escola andorrana de secundària i, en el segon, hi ha un pas de vianants a prop i es vol evitar que els vianants corrin perill en travessar. Torres també ha dit que s'ampliarà la videovigilància al voltant dels complexos esportius d'Encamp i del Pas de la Casa per combatre l'increment d'actes vandàlics.

stats