Política 31/03/2015

Toni Martí és reelegit cap de Govern

Ha rebut el suport dels 15 consellers demòcrates durant un debat d'investidura marcat per la crisi de Banca Privada d'Andorra. Martí ha negat que el Govern conegués les intencions del FinCEN abans de les eleccions generals

M.t./n.m.
4 min
El Consell General aplaudeix el cap de Govern reelegit / N.M.

Andorra la VellaEl cap de llista de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, ha estat reelegit aquest dimarts al vespre cap de Govern amb els 15 vots a favor dels consellers generals del seu grup parlamentari. Els vuit consellers liberals han donat suport a Josep Pintat, mentre que els consellers del PS i d'SDP s'han abstingut. La segona part del debat d'investidura, en la qual han intervingut totes les forces polítiques presents a l'hemicicle, ha estat centrada en la gravetat de la crisi de BPA, la necessitat de disposar d'un full de ruta concret per resoldre la situació, i l'oferiment d'un govern d'unitat a la tardor.

Naudi assegura que el Govern coneixia l'afer BPA abans de les eleccions

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha estat l'encarregat d'iniciar les intervencions per valorar els discursos d'investidura. Ho ha fet lamentant que el candidat demòcrata, Toni Martí, hagi centrat el seu discurs en la crisi de Banca Privada d'Andorra i "no hagi aclarit què farà durant els propers quatre anys". A més, Naudi ha assegurat que el Govern coneixia el cas "setmanes abans de les eleccions" que el FinCEN fes pública la nota el passat 10 de març, afegint que Martí "ja es movia els dies 5 i 6 de març per Madrid i París parlant de la qüestió". Amb tot, el representant d'SDP ha indicat que confia en el futur del país, que segons ell passa per la signatura de l'acord d'associació amb la Unió Europea. També ha defensat un sistema sanitari sostenible i de qualitat, una gestió rigorosa dels recursos públics per no augmentar la pressió fiscal, i la necessitat de reformar l'administració pública recuperant els acords assolits durant el govern socialdemocrata.

López critica la resposta ''decebedora'' del sector financer a la crisi de BPA

El representant del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha criticat la resposta ''decebedora'' del sector bancari a la crisi de Banca Privada d'Andorra i ha fet referència al fet que els crèdits per a les empreses perjudicades per l'afer tinguin un cost. A més, López ha refusat que Martí situï l'inici d'aquesta crisi en el 10 de març, quan segons el socialdemòcrata és una crisi provocada per la ''política desendreçada de DA'', que considera que ha estat gestionada pel sector financer. També ha assegurat que el pla d'acció del Govern no ha estat a l'alçada del que demana la situació. Quant a la possibilitat d'un futur govern de concentració, López considera que és una proposta desproporcionada, i sobre la possibilitat d'un pacte d'Estat per a l'acord d'associació amb la Unió Europea lamenta que si és un pacte d'Estat ''a l'estil Martí'', d'anar fent i després demanar el suport apel·lant a la unitat, no podrà ser.

Gallardo diu que Martí no vol un govern d'unitat, "sinó una armilla salvavides"

De la seva banda, el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha reiterat la demanda de centrar els esforços a solucionar la crisi de BPA i a deixar "reposar les presses per anar a Europa" i, respecte a l'oferiment fet per Toni Martí d'un govern de concentració de cara a la tardor, ha criticat que primer vulgui un xec en blanc i que si no se'n surt, després demani a la resta de partits que acceptin un govern d'unitat. El representant de Ld'A considera que "si la unitat és necessària, caldria proposar-la de bon inici", i ha lamentat que Martí "no vol un govern d'unitat sinó una armilla salvavides".

Baró preveu una legislatura ''constructiva'' amb confrontació d'idees

Finalment, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, preveu una legislatura ''constructiva'' i fonamentada en el diàleg, la confrontació d'idees i la legítima discrepància i possibilitat d'acords. Així ho ha manifestat en observar que els discursos dels dos candidats a cap de Govern, Toni Martí (DA) i Josep Pintat (Ld'A) han estat ''diferenciats'' encara que ''no radicalment contraposats''.

Martí nega que el Govern conegués les intencions del FinCEN abans de les eleccions generals

Toni Martí ha respost les crítiques –fetes majoritàriament per SDP i PS– assegurant que "de cap de les maneres sabíem res abans de les eleccions" i ha afegit que si ho hagués sabut, no hauria fet una campanya tan intensa. A més, ha indicat que si l'INAF no hagués intervingut l'entitat també s'hagués quedat sense corresponsals i, a més, la comunitat internacional els hagués acusat de no fer res, cosa que hagués generat "un problema de contagi evident". En referència a les acusacions de Pere López assegurant que són el Govern de la banca, Martí ha respost recordant-li que durant el seu mandat com a ministre de Finances "va rebre molts comunicats elogiosos de l'ABA" i que per tant tenia molta complicitat amb la banca. A més, Martí li ha retret que "no hagi trigat ni sis hores en engegar el ventilador i demanar una comissió d'enquesta", cosa que troba "poc responsable".

"No ha de ser la legislatura BPA"

De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha fet una intervenció final força alarmista per justificar el seu discurs de "no dir no a Europa, sinó prioritzar i racionalitzar la solució a la crisi de BPA". Pintat ha assegurat que la llei que es votarà dijous és "senzillament un instrument", però cal que es calculin exactament quins són els actius amb què compta l'entitat, i que s'estableixin les conseqüències que pot generar l'afer en un full de ruta. El líder liberal creu que tot plegat pot generar "una crisi de magnitud difícilment calculable que tindrà efectes sobre les famílies, els estalviadors, i de retruc a tot el consum i amb un risc sistemàtic". Pere López també ha reclamat el full de ruta, i alhora ha criticat que Martí i Baró es contradiguin a l'hora de determinar si la crisi és greu o no.

Finalment, Ladislau Baró ha donat la raó als liberals a l'hora d'admetre que la situació es pot complicar, però ha indicat que "no ens hem de paralitzar", ja que "la complexa situació de BPA no ha de trasbalsar completament l'agenda" perquè "no ha de ser la legislatura BPA", sinó que es pot simultaniejar la seva resolució amb les negociacions per encarar l'acord d'associació amb la Unió Europea.

Un dels punts que ha aconseguit una major entesa són les propostes fetes pel grup parlamentari liberal de crear un banc central i de formar part del Fons Monetari Internacional, que han estat ben rebudes tant pel líder del PS com pel líder demòcrata. Amb tot, Toni Martí ha dit que, en el cas del banc central caldrà veure com es finança, mentre que l'entrada a l'FMI és una qüestió que s'ha estat reflexionant des que ell estava al PLA.

stats