Política 05/09/2018

Totes les entitats jurídiques estaran obligades a informar sobre els seus beneficiaris efectius

La mesura forma part del procés d'homologació, amb l'objectiu d'evitar estructures opaques en societats, fundacions o associacions

Ana
2 min
Façana de l'edifici administratiu del Govern. / Arxiu ANA

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres el Reglament regulador de l’enregistrament i l’accés a la informació relativa als beneficiaris efectius en els registres d’entitats jurídiques, per la qual obliga a aquestes entitats a donar informació sobre els seus beneficiaris últims o efectius. Amb aquesta mesura es dona compliment a la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, i a una de les recomanacions a la qual ha posat més èmfasi el Moneyval, l'organisme del Consell d'Europa que vetlla per la prevenció del blanqueig.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha explicat que es tracta d'una mesura que forma part del procés d'homologació que ha fet el país, i que l'objectiu és evitar cap tipus d'opacitat en les estructures de les entitats jurídiques, ja siguin societats, fundacions o associacions, de manera que hauran de donar a conèixer tots els seus beneficiaris més enllà dels accionistes o els càrrecs dins de la mateixa societat. Tot i això, Cinca ha assegurat que a Andorra no hi ha una especial opacitat en aquest àmbit, ja que "les lleis ja fa molt temps que ho han anat blindant", i ha posat d'exemple que ja fa molts anys que no són possibles les societats amb accions al portador o la figura del prestanoms.

D'altra banda, el consell de ministres també ha aprovat una modificació del Reglament d'aplicació de la Llei d'inversió estrangera per evitar que la Unitat d'Intel·ligència Financera (Uifand) hagi d'emetre un informe preceptiu de totes les sol·licituds d'inversió estrangera. A partir d'ara, amb l'objectiu d'evitar feina innecessària, l'entitat només analitzarà aquelles peticions que el ministeri d'Economia consideri que contenen alguna sospita relacionada amb alguna pràctica de blanqueig de diners. L'objectiu és que la Uifand guanyi en eficiència i que alhora es puguin escurçar els terminis per obtenir una autorització d'inversió estrangera.

stats