Política 05/04/2018

Túnel de llum i espectacle coincidint amb el Poblet de Nadal

El comú treu un concurs per instal·lar dos elements que serveixin per atreure visitants i l'oposició critica la manca d'informació i el cost

Ana
4 min
El conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, durant la sessió de consell de comú d'aquest dijous. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl comú d’Andorra la Vella ha acordat aquest dijous la proposta de convocar un concurs internacional per adjudicar el subministrament, en règim de lloguer, d’un túnel de llum i un espectacle de llums i so que s’emmarcarien en el Poblet de Nadal. Aquest lloguer seria per un termini de dos anys i el cost estimat és de 350.000 euros. Des de la majoria s’ha defensat que aquests dos elements han de servir per dinamitzar el comerç, mentre que des de l’oposició s’han mostrat crítics. Així, les conselleres de PS+Independents han votat en contra d’aquesta licitació ja que consideren que el cost és molt elevat, i des de Cd’I+Liberals d’Andorra han lamentat la manca d’informació sobre el concurs.

El conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, ha explicat que el túnel de llums s’instal·larà entre la plaça Rebés i el carrer de les Canals i farà 60 metres de llargada per 6 d’ample i 6 d’alçada. Pel que fa a l’espectacle, es farà a la plaça de la Rotonda i servirà per substituir l’arbre de llums que hi ha hagut instal·lat aquests anys i que “ha funcionat molt bé”, tal com ha destacat Canturri. El conseller ha concretat que en ciutats com Màlaga espectacles d’aquest tipus han servit per atreure turistes i que a Andorra la Vella es vol seguir aquest exemple per “revitalitzar les compres i el consum” i ha conclòs que s’espera que “sigui bo per als comerciants” i que pugui servir, entre d’altres, per atreure gent a la part de l’avinguda Meritxell a tocar de la plaça Rebés. D'aquesta manera, s'espera que es faci una cosa única al Pirineu i fins i tot a Catalunya i que, per tant, sigui una "cosa nova, moderna, diferent i, si pot ser, exclusiva", tal com ha comentat la cònsol major, Conxita Marsol.

Les conselleres de PS+Independents Lídia Samarra i Dolors Carmona han votat en contra d’aquest concurs “per coherència”, ja que assenyalen que 350.000 euros per “un mes o mes i escaig són molts diners” i creuen que caldria “altra planificació, altra programació” tenint en compte que tots aquests imports es van afegint al Poblet de Nadal i que no ho consideren prioritari. Des de Cd’I+Liberals els consellers Víctor Pintos i Jordi Minguillon s’han abstingut lamenant la manca d’informació que consideren que hi ha sobre aquest concurs. Així, Minguillon ha posat en relleu que “no en sabien res” i que si haguessin tingut més dades fins i tot podrien haver donar suport al projecte, ja que estan a favor que es facin canvis en l’oferta vinculada al Nadal. Tot i així, han lamentat que “anem afegint coses al Poblet de Nadal i no sabem quant costa” i que el que no volen és “donar un xec en blanc” a la majoria.

Avinguda Meritxell

D’altra banda, en la sessió de consell de comú que s’ha celebrat aquest dijous s’ha adjudicat les obres d’embelliment del darrer tram de l’avinguda Meritxell, el comprès entre el carrer Bisbe Príncep Iglesias i les Canals. Tal com ja s’havia anunciat, els treballs els durà a terme la UTE Unitas Locubsa per un import de 2,6 milions d’euros. Segons ha explicat el conseller d’Urbanisme i Aparcaments, Josep Antoni Cortés, les obres haurien de començar el 16 d’abril i durar quatre mesos. De totes maneres, és previst que puguin arrencar dilluns o a mitjans de la setmana vinent i acabar, per tant, abans del dia 16 d’agost.

Des de l’oposició han votat en contra d’aquesta adjudicació. Des de Cd’I+Liberals s’ha qualificat com d’“espectacle grotesc” i han lamentat que les “presses i la mala planificació” facin que la parròquia hagi de pagar “un 45%” més cares aquestes obres de remodelació del que es preveia inicialment, tal com ha indicat Pintos. “Estem realment enfadats”, ha conclòs el conseller de l'oposició. A més, han posat sobre la taula el fet que s’hagin presentat les mateixes empreses i les mateixes ofertes que quan aquest concurs va resultar desert. Així, han qualificat com de “sorprenent” que la constructora que va fer l’oferta més baixa ara es presenti amb una UTE i rebi els treballs. De la seva banda, des de PS+I Carmona ha destacat la “manca de planificació”, el fet que aquest tram costarà un “60% més de l’estimació” i que l’obra final estigui entre un 40 i un 45% per sobre del que es preveia. Creuen que es “podria haver fet d’una altra manera” i han assenyalat que “el sobrecost és a causa del caprici de la majoria” de fer aquests treballs en quatre mesos. També han alertat que ara s’entra en una “roda d’inflació increïble”. Han lamentat, a més, que la previsió inicial que cap empresa fos adjudicatària de més d’un tram no s’ha complert ja que després n’hi ha hagut que s’han presentat com a UTE i han rebut l’encàrrec.

Canturri ha respost aquestes crítiques indicant que el preu que es pagarà per aquest darrer tram està “en la línia” dels que ja es van adjudicar. Per això ha destacat que per a la majoria no ha estat “cap sorpresa” el preu pel qual s’han acabat ofertant les empreses per fer aquest darrer tram.

stats