Política 05/05/2015

La UE vol un marc institucional comú per a Andorra, Mònaco i San Marino

Aquesta ha estat la primera proposta que ha fet la Unió Europea aquest dimarts, en la primera jornada de negociació de l'acord d'associació amb els tres microestats

Ana
2 min
La delegació andorrana durant la negociació

Andorra la VellaLes negociacions de la Unió Europea i Andorra, Mònaco i San Marino al voltant de l’acord d’associació han arrencat aquest dimarts a Brussel·les amb la primera reunió tècnica de negociació del subgrup de treball “qüestions institucionals”. L'objectiu, entre altres, és l'accés al mercat interior europeu però mantenint les especificitats pròpies dels petits països. La trobada ha estat presidida pel Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) en la persona del cap negociador adjunt, Gianluca Grippa, i ha comptat amb les delegacions del Principat d’Andorra, del Principat de Mònaco i de la República de San Marino.

En aquesta reunió el Servei Europeu d’Acció Exterior ha presentat a les tres delegacions una proposta de calendari de treball per als propers mesos, i ha posat en relleu l’objectiu del futur acord d’ampliar el mercat interior (quatre llibertats, polítiques horitzontals i regles comunes) als tres petits estats.

Igualment el SEAE ha comunicat una proposta d’estructura del futur acord d’associació inspirada en l’acord de l’Espai Econòmic Europeu i en els principis fonamentals dels articles 2 i 8 del Tractat de la Unió Europea sobre els valors comuns de la UE i les relacions de bon veïnatge així com la declaració número 3 relativa a les relacions específiques de proximitat amb els estats de petita dimensió territorial.

Primer intercanvi d'opinions sobre el futur marc institucional

Les delegacions han mantingut un primer intercanvi d’opinions sobre el futur marc institucional que haurà de gestionar l’acord d’associació pel que fa a la implementació dinàmica i la interpretació del cabal comunitari que ha de garantir la homogeneïtat i la seguretat del mercat interior de la UE. Les delegacions han acordat una propera trobada el 22 de juny a Brussel·les per continuar amb les converses.

La delegació andorrana ha estat encapçalada per l’ambaixadora i cap de missió a la UE, Eva Descarrega, acompanyada de la seva successora, ambaixadora i cap de missió designada, Maria Ubach, els representants dels serveis dels coprínceps, Concepció Garcia i Pascal Escande, Cristina Mota, directora d’Afers Bilaterals i Consulars, Elisabet Fiñana, tècnica encarregada dels temes UE al Ministeri d’Afers Exteriors, i els experts Marc Maresceau i Paul Demaret.

Descarrega detecta "bona predisposició" de la UE a l'hora de tenir en compte les especificitats

En declaracions a l'ANA, Descarrega ha assegurat que la UE ha mostrat "bona predisposició" a tenir en compte les especificitats dels tres països. Tot i això, ha remarcat que aquesta qüestió no s'abordarà fins a la tardor.

En relació al marc institucional, Descarrega ha destacat que la voluntat de la UE és crear-ne un de comú per als tres estats. Aquest fet implicarà que, "independentment que al final del procés negociador hi hagi un o tres acords diferents", hi haurà una part comuna a tots tres estats. Descarrega s'ha mostrat confiada que hi haurà aquesta segona part de l'acord on s'inclouran les respectives especificitats dels estats.

Aquest fet, segons Descarrega, serà positiu perquè, per exemple, permetrà "simplificar la gestió del cabal comunitari". El procediment, però, serà complex, ja que caldrà fer reunions de coordinació amb les delegacions dels altres dos estats i poden sorgir "petites diferències".

En aquesta reunió del 22 de juny, ha afegit Descarrega, cada estat "exposarà la seva opinió, un cop analitzada la proposta de la UE". En funció del que transmetin les tres delegacions, la Unió Europea presentarà una proposta escrita.

stats