Política 25/09/2018

La UE hauria demanat a Andorra que es faci càrrec del subsidi d'atur dels ciutadans que retornen al país origen

Així ho ha denunciat la formació de Bartumeu, que apel·la públicament al Govern que reconegui aquesta situació, que ha sorgit arran de les negociacions per l'acord d'associació

M. M.
2 min
El conseller general, Víctor Naudi, i el president d'SDP Jaume Bartumeu durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaTota persona que es vegi obligada a abandonar Andorra perquè s'ha quedat sense feina i ha de tornar a casa hauria de rebre la compensació econòmica de subsidi d'atur per part Principat i no del país d'origen, com s'està fent actualment. O almenys així ho creuen i ho estan posant sobre la taula França i Espanya, en el marc de les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europea.

“Els països veïns ens estan dient que fem el favor de passar per caixa”, ha assegurat el president de Socialdemòcrata i Progrès (SDP), Jaume Bartumeu, que ha denunciat aquesta situació davant dels mitjans. El lider progressista ha assenyalat que aquest afer no s'ha explicat per part del Govern, “s'està amagant a la societat andorrana una qüestió molt preocupant des del punt de vista econòmic i social” i ha requerit que es doni resposta a aquesta “ocultació d'informació”.

Bartumeu ha argumentat que no podia donar més detalls del que suposaria aquesta demanda, ni a nivell econòmic ni en quins casos s'hauria de dur a terme, ja que no tenen accés a la informació, precisament, ha reiterat, a causa de l'obscurantisme de l'executiu. Tot i això, ha apuntat que serien “xifres enormes” i que s'haurien de pagar, segurament, des de les arques de l'Estat, ja que la CASS no té cap branca habilitada per subsidis d'atur.

El president d'SDP ha defensat que aquesta situació li ha estat corroborada per l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros. “S'amaga als agents econòmics, al Consell General i a la ciutadania que l'acord d'associació s'està encallant per un tema que té un enorme transcendència econòmica pel país”, ha reiterat Bartumeu.

Tot i això, davant d'aquesta situació, el líder d'SDP ha mostrat la seva posició favorable a acceptar aquestes demandes dels països europeus i permetre que sigui Andorra qui es faci càrrec d'aquesta despesa i no pas el país de retorn. “Estic d'acord que no ens podem escapar d'aquesta responsabilitat social que ens pertoca per gent que ha treballat pel país, l'ha aixecat i ha cotitzat al Principat”, ha expressat. Però ha insistit que és una “irresponsabilitat política amagar la situació”. Actualment, almenys les persones amb nacionalitat espanyola, reben una compensació econòmica que ronda els 500 euros mensuals, amb una durada lligada als anys d'estada fora d'Espanya, és l'anomenat subsidi per emigrants retornats.

“No he decidit no ser candidat”

Pel que fa a la configuració de les llistes de cara a les pròximes eleccions generals, el partit ha assegurat que continua treballant per intentar configurar llistes parroquials en el major nombre possible de territoris. Tot i això, Bartumeu també ha acceptat que “toquem de peus a terra i sabem que no podrem estar presents a les set parròquies”. El conseller general, Víctor Naudi, ha confirmat que en aquesta línia de configurar llistes amb independents, a Escaldes-Engordany s'està en conversa amb els escindits de Liberals d'Andorra (L'A).

Quant a qui encapçalarà les llistes a nivell nacional, el president ha deixat anar que “no he decidit no ser candidat”, i sense donar més detalls s'ha emplaçat al proper dia 20 d'octubre, dia en què se celebrarà un consell nacional del partit i es començaran a conèixer les incògnites que queden per desvetllar-se.

stats