Política 19/06/2015

Valls qualifica de "ràpida i reflexionada" la gestió de la crisi BPA

El primer ministre francès ha defensat la gestió del Govern en l'afer BPA i les reformes encetades, i ha expressat la voluntat de "reequilibrar" les relacions econòmiques

Ana / M.t.
3 min
Valls durant la roda de premsa / G.LL.T.

Andorra la VellaEl primer ministre francès, Manuel Valls, que ha visitat per primera vegada Andorra, ha defensat la gestió feta pel Govern arran de la crisi de Banca Privada d'Andorra (BPA) i n'ha destacat la reacció "ràpida i reflexionada" per aïllar el banc contaminat i evitar els efectes nefastos sobre el sistema financer. Durant la roda de premsa posterior a la reunió entre les delegacions francesa i andorrana, Valls també ha felicitat Andorra per les reformes encetades, ha reconegut que França "ha de fer els deures" pel que fa a la millora dels accessos a Andorra, i ha expressat la seva voluntat de reequilibrar les relacions econòmiques entre els dos països.

El primer ministre francès ha reconegut que l'expedient de BPA presentava "un risc greu i que s'havia d'actuar ràpidament". En aquest sentit, ha destacat que la gestió feta pel Govern "ha estat i continua sent la bona", i que va ser ràpida per poder aïllar el banc contaminat i per poder aprovar una llei que ha permès instaurar un pla de resolució. "Són moments difícils però les reaccions de les autoritats són positives" i per això ha volgut manifestar la confiança en les reformes que ha començat Toni Martí per situar Andorra en el camí dels estàndards internacionals en matèria de transparència fiscal, un camí que ha qualificat d'irreversible.

Valls, que ha començat la roda de premsa en català, també ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat que el Vaticà renunciï al coprincipat, assegurant que és molt difícil afrontar eventualitats que no es presenten. En aquest sentit, ha defensat l'equilibri històric que ha tingut Andorra amb els dos coprínceps, i acabat demanant de no canviar la història, "perquè ve de lluny i és una força per anar endavant".

En paraules de Toni Martí, la reunió mantinguda amb el primer ministre ha servit per "exemplificar la bona relació entre ambdós països" i per expressar la voluntat compartida de "començar a reequilibrar les relacions econòmiques amb França", gràcies a la imminent entrada en vigor del conveni de doble imposició. En aquest sentit, el primer ministre francès ha reconegut que França ha perdut terreny a Andorra en les relacions econòmiques, i ha afegit que han acordat que "cal fer més i millor", i per aquest motiu ha fet referència als fòrums de negocis que se celebraran properament a Tolosa i a París per donar a conèixer les oportunitats d'inversió a Andorra.

La reforma integral de la RN20 és "impossible"

D'altra banda, Valls ha destacat la necessitat de millorar els accessos per carretera, la gestió de la viabilitat hivernal i la cooperació amb la futura regió que unificarà les actuals Midi Pyrénées i Llanguedoc-Roussignon, admetent que França "té deures" en aquesta matèria. Així, ha assegurat que França "assumirà la seva responsabilitat" en virtut del bon veïnatge. Segons Valls, estan posant molta atenció en la millora de la carretera entre Pamiers i el túnel de Pimorent, ha recordat que la desviació d'Ax-les-Termes finalitzarà el 2016 i que la consolidació de la carretera al seu pas per Luzenac estarà enllestida a finals d'any. A més, ha assegurat que es continuaran els treballs de manteniment a la RN20, i que aquesta serà la línia a seguir ja que una remodelació total seria impossible financerament.

Pel que fa a l'acció del Govern andorrà, Valls ha garantit el suport de França per tirar endavant les reformes engegades en el sistema econòmic, financer i bancari, així com el suport en la negociació de l'acord d'associació, ja que considera que "Andorra té el seu lloc a Europa" i que l'acord aportarà molts beneficis per a la societat i per a l'economia.

stats