Política 01/06/2015

El Vaticà obre una reflexió sobre el coprincipat d'Andorra, segons 'La Vanguardia'

El Govern andorrà i el bisbat d'Urgell no tenen confirmació oficial de les intencions del papa Francesc

Ana
2 min
Joan-Enric Vives saluda el papa Francesc el 2013

Andorra la VellaEl Vaticà hauria obert una reflexió sobre el seu paper polític a Andorra, segons publica aquest dilluns 'La Vanguardia', després que el papa Francesc, en la missa d'inici del seu pontificat, s'emportés una sorpresa quan va veure que entre la filera de caps d'Estat que havia de saludar hi hagués un clergue, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra. Segons assegura el rotatiu, aquest fet "no acaba d'encaixar" amb la seva visió de l'Església catòlica al segle XXI, que voldria més allunyada del poder polític i econòmic i més propera amb els que pateixen.

En aquest context, el papa Francesc estaria pensant en l'extinció del coprincipat eclesiàstic, malgrat que els seus principals col·laboradors a la cúria li demanen temps "per no provocar mals majors". De fet, el rotatiu vincula la necessitat de no fer moviments bruscos al moment delicat que viu Andorra per la crisi de BPA que, segons assenyalen, "ha tingut un fort impacte al Vaticà". El secretari d'Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, seria un dels defensors de la línia de prudència. Segons 'La Vanguardia', davant d'aquesta situació, Andorra podria conformar-se amb un sol copríncep o oferir la vacant al rei d'Espanya. Aquest extrem també va apuntar-lo fa un mes el digital 'Hispanidad.com'.

Cap confirmació oficial

Ni a Andorra ni a la Seu d'Urgell, però, es té cap notícia oficial sobre la qüestió. Fonts del Govern han explicat a l'ANA que la informació no és oficial i que, per tant, no es faran declaracions al respecte. Des del Bisbat d'Urgell, de la seva banda, han indicat que tampoc tenen cap indici que confirmi que els fets aniran en el sentit de les informacions publicades i han assegurat que l'arquebisbe manté la seva agenda per als propers tres mesos. Per tant, tampoc hi ha novetats sobre si Joan-Enric Vives serà nomenat arquebisbe de Barcelona en substitució de Lluís Martínez Sistach.

Amb tot, des d'Andorra les fonts consultades recorden que una decisió d'aquestes característiques implica una modificació de la Constitució, de manera que si es confirmessin les intencions del papa Francesc, caldria que el Vaticà ho posés en coneixement d'Andorra, que la qüestió es treballés a nivell diplomàtic i, en tot cas, no seria un procés curt. Hores d'ara, però, l'únic cert en tot plegat seria la sorpresa expressada pel papa en conèixer que l'Església catòlica exerceix, juntament amb el president de la República francesa, la funció de cap d'Estat d'Andorra.

També es podria atribuir que el papa Francesc es vulgui replantejar el coprincipat al fet que encara no s'ha designat el substitut de Sistach al capdavant de l'arquebisbat de Barcelona, ja que si s'opta per Vives, cal buscar la persona idònia al capdavant del Bisbat d'Urgell, o en tot cas designar un administrador apostòlic mentre es decideix el futur de la figura del copríncep episcopal.

stats