Política 24/02/2019

Vela i Salazar per apuntalar la candidatura del PS i Pons serà el segon de DA a la capital

Els taronges tanquen la llista de Canillo amb Meritxell Palmitjavila acompanyada de l'exsubsíndica Mònica Bonell

Ana / J. R. B.
3 min
La primera secretària del PS, Susana Vela, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEl PS ha tancat de manera definitiva la llista nacional amb què concorrerà a les eleccions generals del 7 d'abril, i ho ha fet sense gaires sorpreses respecte als noms que ja havien anat sortint les darreres setmanes. Finalment, les escollides per acompanyar a l'aspirant a cap de Govern i número u de la llista, Pere López, són l'exministra de Cultura amb el Govern de Bartumeu i actual primera secretària del partit, Susanna Vela, i l'exsecretària general del PS, Judith Salazar. Vela ocupa el número dos, mentre que Salazar es queda amb el tercer. El número quatre l'ocupa Jordi Font, que va ser conseller general socialdemòcrata durant dues legislatures, del 2005 al 2011.

Aquests quatre primers llocs dibuixen una candidatura formada per persones amb gran experiència i trajectòria al món polític andorrà. Una llista "potent i paritària que conjuga persones amb molta experiència així com representació de col·lectius de diferents àmbits de la societat", ha expressat el partit a través d'un comunicat.

Llistes comunals a les eleccions. / C. G.
Llistes nacionals a les eleccions. / C. G.

La candidatura també compta amb la presència de dos membres de la Joventut Socialdemòcrata d'Andorra (JSA): l'expresident del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJ) Roger Padreny, que serà el número cinc, i Joao de Melo, el deu. La llista la completen Teresa Recasens (6), Rosa Maria Rechi (7), Maria Alaminos (8), Víctor Iriarte (9), Xavier Giró (11), Dipa Keswani (12), Rachid Cherkaoiu (13) i Esteve López (14). Com a suplents hi figuren Everest Vilaginés, Sergi González i Mariona González.

Més moviments electorals

Mentre la tercervia avança amb les territorials de la capital i d'Escaldes, a banda del seu feu tradicional a Sant Julià, el cap de setmana està aportant novetats pel que fa als demòcrates, que estan definint el segon lloc a Andorra la Vella. La proposta de Natàlia Gallego de segona d'Enric Tarrado topa amb moltes reticències de l'entorn de l'exambaixador, per la qual cosa el partit taronja ha optat perquè sigui Marc Pons el segon de la territorial, actual cònsol menor d'Andorra la Vella. Finalment a Canillo l'exsubsíndica Mònica Bonell anirà al segon lloc acompanyant Meritxell Palmitjavila.

A Sant Julià no s'acaba de concretar la llista d'independents amb la qual es volia frenar una victòria d'UL-terceravia. La confirmació de la candidatura demòcrata amb Carles Àlvarez al capdavant no ha agradat a un sector de la parròquia que confiava en una marca blanca que aglutini més sensibilitats, com també ha reclamat aquest dissabte el líder de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu. Des de Laurèdia en Comú ja s'avisa que en cap cas donaran suport a la llista de DA, amb la qual cosa s'aplana el camí per als candidats de Josep Pintat.

De fet, la llista d'independents està quasi tancada, però sense la participació de DA difícilment veurà la llum i els noms quedaran per al record anotats en una llibreta. Per exemple sona el de Josep Duró, expresident de la Creu Roja, per sumar una aliança que derroti Josep Majoral i Carine Montaner. Els demòcrates fins i tot haurien demanat al PS que no faci llista a Sant Julià, però aquesta alternativa sembla impossible. El que és segur és que LeC només donarà suport a una llista d'independents, però en cap cas recolzarà una candidatura de DA amb Vicky Grau.

Qui, en canvi, sí que sembla que està obtenint resultats al territori lauredià es Andorra Sobirana d'Eusebi Nomen, que té quasi tancada una llista amb dues dones, encapçalada per la doctora Roser Garcia. D'aquesta manera Nomen tindrà representació a Sant Julià i molt probablement a Canillo.

stats