Política 28/09/2017

Vila anticipa que Naturlàndia tindrà per primer cop uns resultats corrents positius

El cònsol respon a Trini Marín: "Potser té més capacitat que nosaltres per entendre les lleis, una visió més àmplia i sap què és legal", però "a mi em costa una mica més"

ARA Andorra
3 min
Josep Miquel Vila, durant l'entrevista a l''Ara i Aquí'.

Andorra la VellaEl cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha anunciat que preveuen que a Naturlàndia, "tot i la crisi de l'os", tancarà aquest 2017 en positiu; és a dir, "els ingressos corrents seran per primera vegada superiors a les despeses corrents". Encara queden uns mesos perquè aquest pronòstic esdevingui realitat, però tot apunta que així serà, ha explicat Vila, tot i que els dies en què el parc d'animals es va haver de tancar arran de la mort de l'os "ens van castigar econòmicament". Concretament, es van perdre 5.000 euros diaris de caixa i 30.000 en concepte de reserves.

Amb tot, el cònsol lauredià, entrevistat aquest dijous al matí al programa de Ràdio Nacional d'Andorra, 'Ara i Aquí', ha assegurat que la gestió d'aquesta crisi i les exigències que els ha posat el Govern des que es va matar l'os ha permès que ara "el parc sigui més segur que abans". Per exemple, i a demanda de l'executiu, s'ha contractat un veterinari fixe, s'han ampliat els registres de control d'entrades i sortides, s'han reforçat les línies elèctriques de seguretat, s'ha millorat la formació als treballadors, així com els protocols d'actuació "en cas que s'hagin d'aplicar".

Davant la demanda d'Apapma, l'associació protectora d'animals, de tancar el parc, Vila ha recordat que fer-ho "és car" i que només "seria viable si disposéssim de 25 milions d'euros, que no tenim".

Vila respon a la cònsol escaldenca

Durant l'entrevista radiofònica, el cònsol lauredià ha parlat també del polèmic informe de Miguel Ángel Aparcicio, expert constitucional, sobre les lleis de transferències i competències. Ha assegurat que l'informe els va arribar "tard" i que per això es va fer públic a principis de setembre, que és quan els va arribar. La informació que conté ha de servir per aclarir possibles "dubtes" generats al voltant dels textos, igual que ho han de fer els informes del Govern, que apunten a la constitucionalitat de les lleis. "En cap cas he pretés cap lluita" o "que hi hagi un guanyador o perdedor", ha assegurat. "Intentem aportar el nostre gra de sorra", ha afegit. Ha passat la patata calenta als grups parlamentaris, que fan "la seva feina i voten les lleis".

Ara bé, Vila també ha volgut respondre a la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, que la setmana passada es va mostrar sorpresa per la publicació de l'informe encarregat per Sant Julià: "Potser té més capacitat que nosaltres per entendre les lleis, una visió més àmplia i sap què és legal", però "a mi em costa una mica més, no soc tant de lleis com podria ser ella", ha manifestat. Per això, davant dels "dubtes", va demanar l'opinió d'un expert.

Les negociacions amb FEDA pel ràfting, encallades

En un altre ordre de coses, Vila ha parlat del projecte de ràfting per a Sant Julià. S'està pendent d'un informe sobre la rugositat d'un tram del riu, encarregat pel Govern, per definir d'on pot sortir l'activitat. Així mateix, s'estudia el cabal, variant en funció de l'època de l'any, per poder programar les activitats i la mida de les canoes. I sempre "molestant el mínim possible a FEDA". El mandatari lauredià ha reconegut, però, que ja hi ha hagut contactes amb FEDA, "i de moment no hi ha èxits".

Amb tot, s'ha mostrat confiat que la prova pilot, i després el projecte en sí, tirarà endavant, i que se superaran els problemes i maldecaps que aniran sorgint.

Finalment, i en relació a l'anunci de la represa de les obres del vial de Sant Julià per part del Govern, s'està estudiant el projecte i els canvis, tot i que a primera vista "pot ser una bona solució".

stats