Política 05/06/2018

El nou grup d'opinió aposta per l'immobilisme institucional i un acostament pausat a la UE

Expolítics creen el col·lectiu Virtus Unita per aportar idees per al futur del país que volen que siguin tingudes en compte en els programes electorals

M. T.
2 min
Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López en roda de premsa. / M. T.

Andorra la VellaEls expolítics Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López han presentat aquest dimarts el grup d'opinió Virtus Unita, un col·lectiu d'una vintena de persones "preocupades pel futur del país" que han posat en marxa un blog per exposar el seu ideari i obrir-lo a la reflexió de la ciutadania. De moment no es plantegen convertir-se en un grup polític, perquè consideren que actualment "el món polític està una mica esverat i passen coses sorprenents" però volen aconseguir que les seves idees siguin tingudes en compte pels partits a l'hora d'elaborar els seus programes electorals.

Per això, plantegen un ideari (que no ideologia) de caire majoritàriament conservador i liberal, en què aposten pel manteniment de la sobirania, i les restriccions en la nacionalitat i el coprincipat. En la qüestió de l'avortament, asseguren que no és un tema menor, però confien que "l'església en un cert moment haurà d'avançar". Reclamen que es defineixi un model de país coherent i centrat en la premissa que només una bona salut econòmica pot garantir un benestar social, i no al revés. "Es prometen mesures socials de manera insensata per captar clients", han ressaltat.

Demanen més estabilitat jurídica per captar inversors i, pel que fa a la fiscalitat, creuen que no s'ha de gravar la propietat privada, i el fruit del treball només en benefici de mesures assistencials. Pel que fa a l'acord d'associació amb la Unió Europea, alerten que és una oportunitat però també un perill, creuen que s'està anant massa ràpid en la negociació i que cal defensar millor les contrapartides, però el veuen necessari per redreçar l'economia.

També alerten que cal controlar millor les eventuals corrupcions dels càrrecs polítics, ja que actualment "no s'avalua amb uns criteris prou estables", i demanen millorar les comunicacions internacionals ja que com a país independent "no podem tolerar que ens tallin les carreteres". Per això, demanen que s'estudiï seriosament si Andorra es pot dotar d'un aeroport.

"Veiem molta crispació política i cal tornar a donar il·lusió a les persones", ha assegurat Duró, que s'ha mostrat preocupat per la la mala salut d'alguns negocis i per la necessitat de preservar els llocs de treball. L'ordinenc ha explicat que en el col·lectiu hi ha gent de l'entorn del desaparegut Centre Demòcrata Andorrà (CDA), "que al 2011 va ajudar DA i que posteriorment les coses han evolucionat", però ha assegurat que el grup és molt més ampli i que, a diferència dels partits, volen arribar tant a andorrans com a residents. La idea és anar publicant al blog virtusunita.com articles consensuats sobre els diferents temes d'actualitat política, econòmica i social, per tal que els lectors els comentin, amb una moderació prèvia.

L'objectiu actual és continuar com a grup d'opinió i no presentar-se a les eleccions, tot i que Duró ha reconegut que de cara al futur hi ha tres opcions: "O bé podem anar cap a casa, que un grup polític s'interessi per nosaltres i ens entenguem, o que la gent cregui que cal anar més enllà".

stats