Política 21/02/2018

Visita de la secretària general de la Francofonia

Michaëlle Jean vindrà a Andorra la setmana vinent

Ana
2 min
La secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean. /FRANCOPHONIE

Andorra la VellaDesprés de la visita fa onze anys d'Abdou Diouf, un altre secretari general de la Francofonia vindrà a Andorra. Es tracta de Michaëlle Jean, la primera dona que ocupa aquest càrrec. Es desplaçarà al Principat els dies 26, 27 i 28 de febrer. Durant les dues jornades, la mandatària podrà conèixer de primera mà l'aplicació de les polítiques mediambientals, el treball que s'està duent a terme en innovació, el model educatiu andorrà i els projectes duts a terme en l'àmbit de la igualtat i dels afers socials.

Els principals objectius estratègics de la Francofonia són els referits a l'establiment i desenvolupament de la democràcia, la prevenció, gestió i resolució de conflictes, el suport a l'estat de dret i els drets humans, la intensificació del diàleg intercultural, l'intercanvi del coneixement, les accions de cooperació multilateral pel desenvolupament de l'economia i per al desenvolupament sostenible i una especial atenció als joves i les dones, així com a l'accés a les noves tecnologies.

Durant la seva estada a Andorra, Michaëlle Jean es trobarà amb el cap de Govern, així com amb els ministres responsables d'Afers Socials; Educació i Ensenyament Superior; Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat; la titular de Cultura i Joventut, i el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació. També s'entrevistarà amb el síndic general a la seu del Consell General, així com amb els parlamentaris de l’Assemblea Parlamentària francòfona. Dins l'agenda està previst que es trobi amb estudiants dels diferents sistemes educatius i de la Universitat d'Andorra i que mantingui contacte amb la comunitat francòfona al museu de FEDA, entre d’altres activitats.

Michaëlle Jean va ser elegida secretària general de la Francofonia el novembre de 2014 durant la XIV Cimera de Dakar, en substitució de l'expresident del Senegal, Abdou Diouf, essent la primera dona que ostenta aquest càrrec. La figura del secretari general proporciona un vincle directe entre els òrgans i el mecanisme operatiu de la Francofonia. Està a càrrec de la secretaria de les sessions de la Francofonia, presideix el Consell Permanent de la Francofonia (CPF), així com la Conferència Ministerial de la Francofonia (CMF).

L'Organització Internacional de la Francofonia (OIF), fundada el 1970, concreta l'activitat multilateral els 84 estats i governs que la componen (58 membres i 26 observadors) que representen una població de més de 890 milions de persones, de les quals 220 milions són de parla francesa. Andorra es va adherir a aquesta organització l'any 2004.

stats