Política 23/07/2019

Vistiplau de la Secretaria Iberoamericana a la cimera

L'executiu tancarà acords de col·laboració amb Espanya i França per garantir la seguretat dels caps d'Estat i de Govern

C. G.
2 min
El cap de Govern, Xavier Espot, i la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, minuts abans de començar la reunió. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaFalta encara un any i quatre mesos perquè Andorra aculli la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern, però la maquinària perquè l'esdeveniment polític més important mai celebrat al país sigui un èxit ja està engreixada. La secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha visitat aquest dimarts al país per reunir-se amb membres del Govern, del Patronat de la Fundació de l'Oficina de la Cimera i de la Confederació Empresarial Andorrana. Grynspan s'ha mostrat plenament confiada amb les capacitats del país per tirar endavant la trobada política i tots els actes que se'n deriven. En l'àmbit logístic, turístic i també de seguretat "ho veig tot perfectament preparat" perquè es desenvolupi sense problemes, ha manifestat.

Grynspan, que ha repetit visita a Andorra després de la del febrer passat, ha explicat que durant les reunions d'aquest matí "hem repassat la logística" i s'ha confirmat que el Govern ha pres "les accions correctives necessàries" per "adequar-se a algunes de les propostes que la Secretaria General Iberoamericana va fer" al país. La mandatària ha restat importància al fet que Andorra sigui un país petit en comparació amb altres grans potències mundials que han organitzat la cimera: com que assumeix un important volum de turistes el tema de disponibilitat d'habitacions i d'espais on celebrar els esdeveniments "està solucionat".

En l'àmbit de la seguretat, "les condicions d'Andorra són excepcionals", ha defensat. Però vindran els caps d'Estat i de Govern de 22 països, més ministres i delegacions, per tant és evident que caldrà reforçar-la. En aquest sentit, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha explicat que ja s'està negociant amb el govern espanyol per establir col·laboracions. Més concretament, hi ha "sobre la taula un memoràndum d'entesa" per formalitzar aquesta cooperació. El mateix es farà amb França, ha assegurat Ubach, que no ha volgut avançar si aquests acords es traduiran en la presència d'agents policials dels dos països en territori andorrà.

A partir d'ara, el calendari fins al novembre del 2020 és "intens", ha exposat Grynspan, amb reunions i ja també els primers esdeveniments, que es faran fora d'Andorra, com una reunió de ministres de Cultura a Colòmbia a l'octubre, una de ministres d'Ensenyament Superior a Cuba al febrer o una de ministres d'administració pública i reforma de l'Estat a Portugal el juny de l'any vinent.

Ja en territori andorrà, just abans de la cimera com a tal tindrà lloc la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana amb la participació de 350 empresaris. Aquesta xifra, més la dels caps d'Estat i de Govern, els més de quaranta càrrecs d'Afers Exteriors i les delegacions implica un gran nombre de persones que faran estada a Andorra. "Tenim marge suficient per acollir delegacions empresarials i governamentals", ha garantit Ubach.

Els desplaçaments es coordinaran sobretot des de l'aeroport de Barcelona, però també des del de Tolosa i la ministra no ha descartat l'aeroport de la Seu.

stats