Política 06/03/2015

La Batllia suspèn de forma cautelar l'enviament d'informació sobre els Pujol a l'Audiència Nacional

La batlle ha acceptat el recurs de Jordi Pujol Ferrusola i ha decidit no compartir les dades amb les autoritats judicials espanyoles "fins a nova resolució". Els motius de la decisió són que es buidaria de contingut la seva pròpia resolució sobre la comissió rogatòria i es podria causar a Pujol Ferrusola i a la seva exdona "un perjudici de difícil reparació"

ARA Andorra
2 min
Jordi Pujol, a la comissió d'investigació d'aquest dilluns / FRANCESC MELCION

Andorra la VellaUna jutge d'Andorra ha acordat a última hora impedir de forma cautelar que la banca andorrana hagi d'enviar a l'Audiència Nacional les dades sobre els comptes bancaris de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironès, el termini de lliurament de les quals s'esgotava justament aquest divendres.

Segons l'agència EFE, en un aute, la magistrada Concepció Barón accepta el recurs plantejat pel primogènit dels Pujol i la seva exdona i decreta la suspensió cautelar de l'enviament de la documentació i informació sobre els seus comptes al Principat.

La magistrada ha adoptat aquesta resolució cautelar en un aute notificat aquest dijous a les parts, just la vigília que aquest divendres, 6 de març, s'esgotés el termini perquè les entitats bancàries d'Andorra lliuressin a la justícia espanyola les dades sol·licitades.

A l'aute, Barón recorda que el passat 12 de febrer va acordar admetre a tràmit el recurs del primogènit dels Pujol i Mercè Gironès perquè es rebutgés la comissió rogatòria plantejada pel jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz sobre l'enviament de les dades dels seus comptes bancaris a Andorra.

Segons la magistrada, si la transmissió de la informació requerida no se suspengués de forma cautelar, abans que aquest divendres finalitzés el termini per remetre aquesta documentació, es buidaria de contingut la seva pròpia resolució posterior sobre la comissió rogatòria i es podria causar a Pujol Ferrusola i a Gironès "un perjudici de difícil reparació".

Per aquest motiu, la magistrada acorda suspendre cautelarment "fins a nova resolució" el lliurament a les autoritats judicials espanyoles de la documentació bancària de Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironès, als quals Ruz ha imputat per delicte fiscal i blanqueig en relació amb moviments sospitosos de divises durant vuit anys (2004-2012) a tretze països per 32 milions d'euros.

La Batllia va acordar el febrer passat lliurar la informació dels comptes de Pujol Ferrusola i Mercè Gironès, així com bloquejar tots els comptes que tinguessin en qualsevol de les entitats bancàries.

El termini atorgat per la jutgessa a les entitats bancàries d'Andorra perquè complissin el requeriment d'informació i transmissió de documentació bancària expirava justament aquest divendres.

Pujol Ferrusola i Mercè Gironès van recórrer davant la jutgessa d'Andorra, que el passat 12 de febrer va acordar admetre a tràmit la seva protesta, cosa que ha portat a suspendre cautelarment el lliurament de les dades bancàries fins a decidir sobre el fons de la qüestió.

Es posposa la decisió sobre la comissió rogatòria del jutjat de Barcelona

D'altra banda, 'Economía Digital' publica que la batlle Maria Àngels Moreno ha decidit no enviar la informació sobre els comptes que els Pujol tenen al Principat al jutjat número 31 de Barcelona fins que es decideixi sobre el recurs que han interposat els advocats de la família. Segons el portal espanyol, aquesta pausa donaria una treva de fins a 90 dies a la família.

Moreno considera ajustat a la legislació andorrana esperar que es resolgui el recurs abans de continuar amb la investigació, segons el rotatiu espanyol. Així, la batlle retindrà la informació fins que s'admeti o es refusi l'escrit i la comissió rogatòria redactada pel jutjat de Barcelona per esbrinar l'origen dels fons dels Pujol quedarà en suspens per un màxim de tres mesos.

stats