Política 27/07/2015

La baronessa Thyssen s'interessa per l'Hotel Valira

Fa uns dies va visitar les instal·lacions i va veure amb bons ulls que la galeria permanent que vol portar al Principat s'instal·li als baixos de l'antic hotel

Ana / Ara Andorra
4 min
L'hotel Valira / G.LL.T.

Escaldes-EngordanyLa baronessa Thyssen s'ha interessat pels baixos de l'Hotel Valira com a lloc per ubicar-hi el seu museu a Andorra, tal com ha donat a conèixer la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, després de la sessió de Consell de Comú d'aquest dilluns. Marín ha confirmat que fa uns dies la mateixa baronessa va visitar l'hotel acompanyada de la família propietària i de representants de les administracions i que "pels comentaris que va fer sembla que està molt interessada" en poder col·locar part de la seva col·lecció a la planta baixa de l'antic establiment hotele -a les altres plantes s'hi estan construint apartaments-.

En aquest sentit, Marín ha destacat que si aquesta opció s'acabés concretant seria una molt bona notícia "especialment per la part alta d'Escaldes", ja que podria comportar una important dinamització de la zona de la plaça de Santa Anna.

Aprovats els estatuts de l'Associació de comerciants de Carlemany i travessers

D'altra banda, en la sessió d'aquest dilluns al matí el Comú ha aprovat els estatuts de la nova Associació de comerciants de l'avinguda Carlemany i travessers, l'entitat que ha d'agrupar els diferents sectors comercials i de restauració de la parròquia. A banda, ha aprovat la subvenció que aportarà el Comú a l'entitat durant els propers quatre anys. Així doncs, la corporació donarà un euro per cada euro que aporti l'entitat, amb un topall de 150.000 euros. També s'ha decidit que, durant els primers sis mesos, hi haurà una figura d'un secretari-gerent, tot i que més endavant està previst que les funcions se separin en dos càrrecs. Ara, el Govern haurà de validar el text i posteriorment s'aprovarà en assemblea. Està previst que l'entitat pugui començar a operar a partir del gener de l'any que ve.

Tal com s'havia avançat els darrers mesos, la junta de l'associació comptarà inicialment amb un representant de la part baixa de Carlemany i travessers, un de la part mitja i un de la part alta. També hi haurà un representant dels hotelers, un altre dels restauradors, un dels petits comerços, un dels grans i, finalment, un membre del Comú i un altre de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.

També s'ha aprovat que, de moment, es mantingui la figura d'un gerent-secretari similar a la que exerceix actualment el director de Vivand, Paco Delgado, almenys durant els primers sis mesos. A principi de l'any que ve, un cop l'associació ja pugui començar a operar, des de la majoria s'ha indicat que aquesta figura es dividirà en dos càrrecs.

Crítiques de la minoria

Així doncs, d'una banda hi haurà un secretari i de l'altra un gerent que, en aquest cas, tindrà una remuneració i una dedicació exclusiva. Des de la minoria, però, s'ha criticat que inicialment s'agrupi tot en una mateixa figura ja que, tal com ha lamentat el conseller Aleix Mañosas (PS), això "contradiu els mateixos estatuts".

Mañosas també ha criticat que als estatuts no quedi clara quina serà la implicació del Comú d'aquí a quatre anys, i que això permetrà que un cop passat aquest temps, la corporació segueixi fent la seva aportació econòmica, com a membre de ple dret que serà de l'entitat, però sense més implicació.

Precisament, els principals objectius de l'associació són tirar endavant aquelles accions necessàries per tal de dinamitzar el sector comercial i de restauració de la parròquia, amb el suport del Comú i, alhora, esdevenir un interlocutor únic davant les mateixes autoritats comunals. Inicialment, l'entitat comptarà amb una cinquantena de socis fundadors, que representaran una vuitantena d'establiments.

Trasllat de la biblioteca i instal·lació d'una nova oficina de tràmits

D'altra banda, en la sessió del Consell de Comú celebrada aquest dilluns, i que s'ha iniciat amb un minut de silenci en memòria de l'excònsol de la parròquia, Joan Tomàs Fernàndez, mort recentment, també s'ha aprovat el contracte d'arrendament dels locals de l'antic Garatge Valira, on actualment ja hi ha el Centre d'Art d'Escaldes-Engordany (CAEE).

D'una banda, el Comú renovarà per deu anys més, fins el 2017, el lloguer de l'espai on hi ha el centre d'art i per l'altra ampliarà l'espai arrendat –amb un soterrani una planta baixa i un altell- per tal d'ubicar-hi la biblioteca comunal i un espai per tal de poder-hi fer tràmits comunals.

La cònsol major, Trini Marín, ha destacat que d'aquesta manera es dotarà d'un espai més ampli a la biblioteca i, a més, s'oferiran nous serveis a la part alta. Pel que fa al despatx de tràmits, inicialment aquest es volia instal·lar a l'antic hotel Valira, però finalment s'ha optat per aquest nou emplaçament.

Desestimat un recurs contra la creació de la mútua dels agents de circulació

En la sessió d'aquest dilluns Marín també ha donat a conèixer que el Tribunal de Batlles ha desestimat la demanda que havia presentat un treballador del Comú contra la creació de la mútua dels agents de circulació. L'ordinació aprovada fa uns mesos per la corporació preveu que els agents abonin l'1,5% del seu salari a la mútua per cobrir les baixes d'invalidesa i accidents laborals, i alguns agents van criticar que aquesta fórmula es tirés endavant sense el seu consentiment.

Marín ha celebrat que la justícia hagi "donat la raó" al Comú en aquest cas, però ha recordat que els agents encara poden recórrer al Tribunal Superior.

stats