Política 11/12/2018

Bartumeu transmet a l'Elisi la preocupació pel coprincipat

Els progressistes exposen a París l’orientació política amb la qual encaren les properes eleccions generals amb un projecte de país progressista, social i europeista

Ara Andorra
2 min
El conseller d'SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, moments abans de la roda de premsa. / M. F.

ParísEl president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, ha estat aquest dimarts a París al Palau de l’Elisi, amb el representant personal del copríncep francès, Patrick Strzoda, director del gabinet del president de la República.

Segons explica el partit en un comunicat, en la reunió, a la qual també ha participat el director de gabinet de la representació del copríncep, Pascal Escande, el president de Progressistes-SDP ha explicat al representant personal del copríncep l’orientació política amb la qual encaren les properes eleccions generals amb un projecte de país progressista, social i europeista.

Bartumeu ha exposat a Strzoda la voluntat de seguir treballant per aconseguir un bon embrancament amb la Unió Europea mitjançant un acord d’associació. També ha recordat "les discrepàncies pel que fa a l’orientació del Govern en el decurs de la negociació i ha exposat tambe la voluntat d'SDP que la qüestió de les relacions amb la Unió Europea sigui tractada com una política d’Estat, amb un acord transversal del conjunt de forces polítiques".

Bartumeu ha fet referència a les seves recents declaracions en les quals demanava una pausa en la negociació fins que el Consell General comenci la nova legislatura la primavera vinent.

D’altra banda, el president de Progressistes-SDP ha manifestat al representant personal del copríncep francès la seva "preocupació per l’estabilitat institucional del coprincipat davant les reiterades i contradictòries manifestacions que assenyalen l’eventualitat d’una futura renúncia del copríncep episcopal, vinculada a la també eventual possibilitat que el Consell General pugui adoptar una modificació del Codi Penal que comporti la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs en determinats supòsits".

Finalment, Bartumeu ha manifestat la seva preocupació per la modificació de la normativa francesa relativa a les taxes d’inscripció i matrícules que han d’abonar els estudiants andorrans en inscriure’s als centres universitaris de França, atès que s’ha acordat un augment molt important d’aquelles taxes pels estudiants estrangers.

El representant del copríncep francès i Bartumeu han coincidit, segons el comunicat, en afirmar que l’article 5 del tractat trilateral convingut per Andorra, França i Portugal estableix que els estudiants procedents de les parts contractants tenen accés als establiments de formació i ensenyament de l’altra part en les mateixes condicions que els estudiants del país receptor.

stats