Política 25/03/2019

La caixa de bombons de la Massana

El paper que faria Ciutadans Compromesos amb dos consellers al Consell General i el pacte de Liberals amb d'Acord centra el primer debat parroquial

Bru Noya
3 min
Judith Pallarés, la moderadora Montse Grau i Carles Naudi abans del debat parroquial de la Massana. / TATIANA NAVARRO

Andorra la VellaAixò dels debats electorals és com la mare de Forrest Gump amb la vida i la capsa de bombons i allò que mai saps que et trobaràs. I més si és el primer dels parroquials, entre dos excompanys de candidatura i amb l'expectativa sobre si serà un karaoke del 'Amigos para siempre' de Los Manolos o un duel fraticida. Judith Pallarés, la candidata de d'Acord, ha fet sortir de dubtes els telespectadors ben aviat.

No havien passat cinc minuts des que Montse Grau i el seu fascinant serell obrissin el debat quan més que la capsa de bombons, Pallarés va obrir la dels trons. "No sabem com amb dos consellers podran tirar endavant les propostes del país". Un cop digne de Rocky Balboa que hagués fet mal a molts però no a algú, com el candidat de Ciutadans Compromesos (CC), que es defensa millor que Pernell 'Sweet Pea' Whitaker en el seu combat contra el mexicà Julio César Chávez. Pallarés anava insistint per posar Naudi contra les cordes: "I amb qui ho farà això, senyor Naudi" o "no tindran grup parlamentari".

El fet que Ciutadans Compromesos només es presenti a la Massana i no tingui aliances, de moment, amb cap altre força política i la unió dels liberals de Judith Pallarés amb els socialdemòcrates han estat la munició d'un i altre candidat. Amb rèpliques i contrarèpliques. Si Naudi deia que volen exportar el model de política comunal a la nacional, Pallarés ha afirmat que les del 7 d'abril "no són unes eleccions comunals". Havien començat com un combat de boxa i ara jugaven a tennis amb la pilota d'un camp a l'altra.

Naudi al servei. "Ciutadans Compromesos és transversal" i restada de Pallarés: "No és cert!". El candidat de CC que hi torna amb un "vostès han optat per unir-se amb un altre partit" i la candidata de d'Acord opinant que "el pacte és transparent". Estira-i-arronsa amb Naudi destacant que "no som la marca blanca de ningú" i Pallarés reiterant que "no podran fer res des del Consell amb dos consellers. Haurà de pactar amb algú".

La divisió del debat en blocs temàtics sempre condiciona una mica però, en el cas de la Massana, ha servit per palesar les diferències dels dos candidats de l'única parròquia amb només dues llistes territorials per a 3.067 electors. En el terreny econòmic, Naudi proposa aportar solucions amb consens, solucions i diàleg. Assegura que no volen pujar impostos, fer créixer el Producte Interior Brut i la riquesa del país tot defensant els sectors tradicionals.

Segons Pallarés, el que cal és simplificar els tràmits burocràtics a les empreses que es volen instal·lar al país, a més d'apostar per l'emprenedoria. En cada un dels punts, l'espasa de Damocles de la feina que podien fer amb només dos consellers surava sobre el cap de Naudi. En el primer bloc ha respost que els consellers de CC serviran per incidir amb la força nacional més votada. En el segon bloc, que és el social, ha indicat que "són vostès els que han decidit anar amb el Partit Socialdemòcrata.

Això, abans de coincidir en la necessitat de donar un ús a Casa Parramon però de discrepar en l'acord d'associació amb la Unió Europea. Per Naudi la lliure circulació de persones és la línia vermella de l'acord. "Si volem mantenir la seguretat cal seguir amb la nostra política d'immigració". En opinió de Pallarés la clau de l'acord passa per la negociació dels serveis.

D'aquesta manera, i després de les dues reglamentàries pauses publicitàries, s'ha arribat al bloc de temes territorials amb el trànsit, el cost del transport públic i, com no, la rotonda d'Anyós. Naudi ha ensenyat un plànol amb dos carrils, cosa que, segons ell, solucionaria en gran part els problemes de trànsit. Les voreres, el carril bici, l'heliport, l'Skyrace del Comapedrosa, el vehicle elèctric compartit o els pressupostos participatius, tot contrarellotge en un duel igualat però amb un últim intent de Pallarés per evitar que allò acabés en un combat nul etzibant-li a l'altre candidat que "les propostes de populisme llatinoamericà no las podrà fer perquè no té opcions de governar". Ha picat fort però no ha fet caure Naudi.

A la caixa de bombons va quedar si Naudi aconseguirà fer grup parlamentari propi amb la cessió per part de Demòcrates d'un conseller o si el ciutadà compromés Raül Farré serà ministre de Turisme. Aquesta caixa s'obrirà després del 7 d'abril.

stats