Política 14/03/2015

La classe política crida a la unió

Els representants dels diferents partits busquen la confiança envers la "situació de dificultat"

Ana
3 min
Representants polítics al vestíbul del Consell General / M.T.

Andorra la VellaMembres dels diferents partits polítics han participat en l'acte institucional i la recepció oficial que ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda amb motiu del Dia de la Constitució. Tant els nous líders dels partits de l'oposició, Víctor Naudi, Pere López i Josep Pintat, com el que tornarà a ser president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, han coincidit en demanar unió i confiança envers "la situació de dificultat" que està patint el sistema financer andorrà. Tanmateix, han volgut donar el seu suport als organismes que estan gestionant tot el cas i confien que es pugui solucionar al més aviat possible. Naudi, López, Pintat i Baró confien que Andorra recuperi el seu bon nom i creuen que actuant amb transparència no es veurà afectada la imatge del país.

Després del discurs tradicional del síndic general, Vicenç Mateu, els diferents partits polítics han fet una valoració molt positiva d'aquest parlament, dividit en dues parts. Tots han coincidit en destacar la part del discurs referida a la situació actual de la crisi financera que està patint el país arran del cas que s'ha destapat aquesta setmana sobre les possibles males pràctiques de BPA.

El nou cap de l'oposició del partit Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, creu que el sistema financer andorrà no està en perill, tot i que "aquests casos no ajuden". Naudi ha assegurat que en aquestes situacions cal actuar ràpidament "i així es va fer", ara demana que el cas segueixi el seu curs per garantir el procés i reforçar la confiança.

Per la seva banda, el nou cap de l'oposició per la coalició Junts, Pere López, ha considerat el discurs del síndic general com "molt emotiu" i ha celebrat el seu to. López creu que ara "ens toca empènyer fort perquè el nostre país tiri endavant" i confia que el cas tindrà bona sortida. A més a més, el socialdemòcrata ha volgut enviar un missatge de suport a les diferents institucions que estan portant el cas, com ara el Govern, l'INAF i la UIFAND, i defensa el seu paper i el dels seus professionals. Pere López ha qualificat aquesta situació "d'impàs financer" i ha demanat l'ajuda de tots per poder sortir-ne.

L'altre cap de l'oposició, el liberal Josep Pintat, tampoc ha faltat a la celebració d'aquesta fita i ha aprofitat per analitzar l'afer BPA. Pintat ha insistit que ara és moment de transmetre confiança a les diferents institucions i demana unitat a totes les forces polítiques, ja que "està en joc Andorra, el sistema financer, els clients i els treballadors de l'entitat". Coincidint amb els que seran els seus companys al Consell General, ha assegurat que aquest tema s'ha de tractar "amb la màxima diligència i ràpidament". Pintat ha clos fent al·lusió a la necessitat de recuperar la credibilitat i la imatge exterior.

Finalment, Ladislau Baró, que repetirà com a president del grup parlamentari demòcrata, ha valorat molt positivament el discurs del síndic general, principalment en el moment al qual ha apel·lat al sentit de vocació de servei i col·laboració dels actors polítics, econòmics i del conjunt dels ciutadans. Baró ha donat a entendre que en els dies vinents hi haurà noves actuacions, ja que ha considerat necessari esperar que passi el cap de setmana per conèixer l'evolució del cas. De moment, des del grup parlamentari de DA es mostren satisfets amb les actuacions que s'han portat a terme fins ara.

stats