Política 27/02/2018

La comissió de Finances acorda posposar l'enderroc de l'antiga clínica de Santa Coloma

Els grups presenten un total de 60 reserves d'esmena al projecte de pressupost per a ser debatudes en la sessió d'aquest dijous

M. T.
3 min
Façana de l'antiga clínica de Santa Coloma, situada al carrer Gil Torres d'Andorra la Vella. / GOOGLE

Andorra la VellaEl treball fet per la comissió de Finances i Pressupost en relació a les esmenes presentades al projecte de pressupost per a l'exercici 2018 ha permès fer canvis en alguns dels projectes previstos. És el cas de l'eliminació de la partida d'1,4 milions d'euros per enderrocar l'antiga clínica de Santa Coloma, que estava inclosa en el pressupost del fons de reserva de jubilació, atès que l'edifici és propietat de la CASS.

Fonts parlamentàries han indicat que l'edifici protegeix actualment els immobles que té davant del perill de despreniment de rocs de la muntanya i que, per tant, a banda del cost de l'enderroc, és necessari destinar entre 2 i 3 milions d'euros per estabilitzar la muntanya. A causa d'aquest cost suplementari, al qual de moment no s'hi pot fer front, s'ha acordat, a petició del PS, posposar aquesta partida (que ja estava inclosa en pressupostos anteriors i mai s'havia tirat endavant).

Un altre canvi que ha patit el pressupost durant el debat en comissió és la modificació del projecte de construcció de subestació elèctrica de l'Aldosa de la Massana, per tal de minimitzar el seu impacte visual i acústic. Així, a proposta del conseller independent massanenc Carles Naudi, la partida dedicada a aquesta infraestructura s'ha incrementat en 200.000 euros. Sobre aquesta qüestió, però, el PS ha lamentat aquest dimarts que aquest increment de pressupost no canviarà substancialment la instal·lació, i la formació assegura que s'ha traslladat als veïns "informació no veraç". Així, en un comunicat, Pere López ha alertat que "els 200.000 euros de més van destinats bàsicament a plantar arbres".

D'altra banda, s'ha acceptat una esmena de la consellera Sílvia Bonet per tal de destinar 50.000 euros a actualitzar els estudis de la desviació de la Massana, amb l'objectiu de buscar solucions a les retencions que es formen en aquest punt de la xarxa viària. La comissió legislativa ha acceptat una altra esmena de la consellera independent perquè en cas de baixa d'un funcionari, la plaça no es pugui cobrir fins al 45è dia, i no al 30è com fins ara, com a mesura de contenció de despesa.

A més, també a proposta de Bonet, s'ha reduït en 100.000 euros el pressupost de la fundació Actua Tech. Una part d'aquesta partida, que ascendeix a 25.000 euros, es destinarà a estudiar les oportunitats de negoci que podria generar un circuit d'entrenaments per als pilots de moto residents al país, tal com demanava en una altra esmena Carles Naudi.

De les esmenes del grup parlamentari liberal se n'ha transaccionat una encaminada a evitar que es puguin aplicar deduccions de l'impost de societats o de l'IRPF quan es tracti d'una inversió finançada a través d'una subvenció del Govern.

També s'han reduït diverses quantitats de la despesa destinada al departament del cap de Govern, a Andorra Telecom, a la partida de pavimentacions i al pressupost de l'SDADV. Amb tot, malgrat les demandes de l'oposició, els projectes per a l'edifici The Cloud i per al futur heliport es mantenen sense canvis.

En total, s'han presentat 60 reserves d'esmena: 35 del grup liberal, 23 dels consellers del PS i dues de la consellera independent Sílvia Bonet. L'objectiu és poder debatre en el ple de dijous les demandes que no han estat acceptades en el debat en comissió de les esmenes. L'elevat nombre de reserves d'esmena obligarà amb tota probabilitat a allargar la sessió de Consell General fins divendres.

Una de les reserves d'esmena que defensarà el conseller socialdemòcrata Pere López durant la sessió parlamentària de dijous és la que pretenia congelar l'augment dels preus dels lloguers. Pere López considera que seria "inadmissible" no tirar endavant aquesta mesura vist la situació actual del mercat immobiliari. Des de DA consideren que congelar l'increment del 2,6% no dona resposta a la problemàtica actual, i recorden que el Govern està treballant en una revisió més global de la Llei d'arrendaments de finques i en buscar fórmules per intentar que hi hagi més oferta de pisos.

stats